Google gooit zoekmachine op de schop: meer AI
De zoekmachine van Google gaat er anders uitzien. Kunstmatige intelligentie krijgt een centrale rol. Boven de zoekresultaten zal AI eerst antwoord proberen te geven op de vraag die de gebruiker stelt. Daaronder komen de zoekresultaten met websites te staan, zoals je eerder gewend was.
Dat maakte Google bekend op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie, Google I/O. Het is een belangrijk moment van Google. Want voor het eerst in jaren krijgen gebruikers niet alleen meer de lijst met zoekresultaten waar je zelf doorheen moet scrollen om een antwoord te krijgen op je vraag.
De bekende lijst met websites blijft bestaan, maar die wordt lager op je scherm geplaatst. Bovenaan krijg je een venster, AI Overviews genaamd. Dat is een overzicht waarin AI de ingevoerde vraag beantwoordt. Het vat de informatie samen die het haalt van het internet. 'Google gaat het Googelen voor je doen', is de boodschap van het bedrijf.
In de video hieronder zie je hoe dat werkt:
Stel je vraagt naar de beste manier om asperges te koken, dan schrijft het AI-model Gemini dat daar verschillende manieren voor zijn.
Daaronder komen dan de links naar waar het die informatie vandaan heeft. Gevolgd door de ouderwetse zoekresultaten. Je hoeft dan dus niet meer handmatig door de verschillende zoekresultaten te klikken, op zoek naar het juiste antwoord.
Niet bij iedere zoekopdracht
Overigens wordt het nieuwe overzicht niet bij iedere zoekopdracht getoond, dat zal afhangen van waar een gebruiker naar zoekt. Bij eenvoudige zoekopdrachten, zoals naar de website van een bedrijf, is dat bijvoorbeeld niet nodig, zegt Google.
Nederlandse gebruikers kunnen de vernieuwde zoekmachine nog niet gebruiken. Want die is vanaf volgende week eerst alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Het is nog onduidelijk wanneer Nederland dan wel aan de beurt is. Aan het einde van het jaar moeten meer dan 1 miljard gebruikers wereldwijd toegang hebben tot de vernieuwde zoekmachine, stelt Google.
Meer AI
Het opfrissen van de zoekmachine is niet de enige aankondiging. Zo onthulde Google ook een experimentele AI-assistent, nu nog met de werktitel Project Astra.
Google liet een video zien waarbij deze AI-assistent meekeek met de camera en gaf het antwoord op een reeks vragen over dingen die in beeld werden gebracht. Bijvoorbeeld op de vraag wat op een tafel in staat was geluid te maken.
Hieronder zie je de assistent in werking:
Door middel van kunstmatige intelligentie herkende de chatbot een speaker en benoemde die. Maar het kon ook uitleg geven welk onderdeel van de speaker hoge tonen kon voortbrengen. En het had onthouden waar de bril van de gebruiker lag. Welke onderdelen van Project Astra uiteindelijk ook hun weg vinden naar apps die consumenten gebruiken, moet nog blijken.
AI in Google Docs
Minder toekomstmuziek zijn de mogelijkheden die later dit jaar naar de AI-chatbot Gemini komen. Zoals live kunnen praten met de chatbot. En aan Gmail en de productiviteitssoftware, zoals tekstverwerker Google Docs en presentatie-software Sheets, wordt Gemini ook toegevoegd.
De chatbot kan dan met generatieve kunstmatige intelligentie helpen met het schrijven van mails, samenvatten van lappen tekst of het omzetten van tekst naar presentaties. Dat is vergelijkbaar met de AI-toevoegingen die Microsoft onlangs toevoegde aan zijn productiviteitsprogramma’s zoals Word.