Beter horen met je AirPods: 'Maar niet geschikt voor iedereen'
Voor mensen met licht gehoorverlies is er goed nieuws: hun gehoor kan binnenkort worden ondersteund door een nieuwe functionaliteit van de Apple AirPods Pro 2. De Amerikaanse autoriteit FDA heeft het gebruik van de draadloze oordopjes als gehoorapparaat goedgekeurd. Handig, maar dat moet niet worden gezien als vervanging van de reguliere hoorapparaatjes, zeggen experts.
Met een paar drukken op de knop is de functie ingesteld, én Apple doet zelfs een poging om de mate van gehoorverlies in kaart te brengen. Audiologisch specialist René van der Wilk ziet de komst van de nieuwe functionaliteit zitten, maar zegt er meteen bij: "De Apple oordoppen helpen alleen maar bij licht gehoorverlies."
Van der Wilk: "Het kan helpen als je bijvoorbeeld in een omgeving zit met veel andere geluiden en als je moeite hebt met het verstaan van je gesprekspartner."
Geluiden weggefilterd
Maar hoe werkt het? Omgevingsgeluiden worden door de AirPods weggefilterd, waardoor je je beter kunt concentreren op het gesprek. "De oordopjes kunnen ook dienen als gehoorbeschermers, waardoor extreem luide geluiden die gehoorschade kunnen veroorzaken, worden verminderd."
Op dit moment hebben ongeveer een miljoen Nederlanders te maken met gehoorverlies. Veel van die mensen stellen een bezoek aan audicien of KNO-arts uit. "Ze blijven dan te lang doorlopen met gehoorproblemen. Vaak uit schaamte of omdat ze denken dat het allemaal wel meevalt."
Of dit gaat helpen valt te bezien, maar het zou kunnen, denkt Van der Wilk. Een ander voordeel is dat de Apple oordoppen met 249 euro relatief goedkoper zijn dan de echte hoortoestellen. "In Nederland is er gelukkig een goed vergoedingssysteem. Bij de betere hoortoestellen zijn de technieken weer veel beter dan in de AirPods. Aan echt goede hoortoestellen zit wel een prijskaartje van zo'n kleine 2000 euro. Ook hier geldt: alle waar is naar zijn geld", zegt Van der Wilk.
Niet altijd geschikt
Die duurdere zijn bedoeld voor mensen met serieuze hoorproblemen. De goedkopere oordoppen werken niet voor elk moment. Andere nadelen zijn er ook: zo wordt het, als je met een groep uit eten bent, lastig voor de oordoppen om meerdere gesprekspartners te volgen. "De mensen die links of rechts van je zitten, hoor je niet." Ook sluiten de oordoppen het hele oor af. "Je krijgt geluiden niet op een natuurlijke manier binnen. Ook gaan de batterijen van normale hoortoestellen 30 uur of meer mee, terwijl oordoppen na een uur of zes wel leeg zijn."
Wanneer de nieuwe functionaliteit precies beschikbaar is in Europa, is nog niet bekend. Verwacht wordt dat het in Amerika deze herfst zal zijn. Zowel Van der Wilk als de Amerikaanse FDA plaatst een belangrijke kanttekening bij het gebruik van de oordoppen als hoortoestel. "Mocht je echt gehoorverlies constateren, aarzel dan niet om een audicien of huisarts te raadplegen."