Omstreden influencer

Platform Andrew Tate gehackt, gegevens honderden Nederlanders gelekt

Door Daniël Verlaan··Aangepast:
© APPlatform Andrew Tate gehackt, gegevens honderden Nederlanders gelekt
RTL

Het 'educatieve platform' van de omstreden influencer Andrew Tate is gehackt. Bij de hack zijn de gegevens en (privé)chatberichten van honderdduizenden leden buitgemaakt. Daar zitten de gegevens van minstens 600 Nederlanders tussen, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Een onbekende hackersgroep heeft ingebroken bij The Real World, het platform waar leden 50 dollar per maand voor betalen. Het platform belooft inzichten over ondernemerschap en financiële vrijheid, maar kenmerkt zich ook door haat tegen vrouwen, feministen en de lhbti-gemeenschap. 

Hacktivisten

De hackers, die zichzelf hacktivisten noemen (een combinatie van hackers en activisten), hebben de data gepubliceerd. Het gaat om gebruikersnamen, e-mailadressen en de chatgesprekken van de leden - zowel publieke als privéchatberichten. 

Dat de mailadressen zijn gelekt, is zeer gevoelig: veel mensen gebruiken een nepnaam of nickname als ze zich positief uitspreken over Tate omdat ze niet met hun echte naam aan zo'n omstreden figuur willen worden gelinkt. 

600 Nederlanders

Het gaat om minimaal 600 Nederlandse leden waarvan hun data op straat ligt. Zij maken gebruik van een Nederlands mailadres (.nl). Het totale aantal Nederlandse leden ligt waarschijnlijk een stuk hoger doordat mensen gebruikmaken van bijvoorbeeld Gmail.com en Outlook.com

Een aantal leden maakt gebruik van een opvallend mailadres. Zo gebruiken studenten het mailadres van hun hogeschool, maar er is ook een aantal grote Nederlandse bedrijven in de lijst met gelekte mailadressen te zien. Ook gebruiken veel leden de e-mail van hun eigen bedrijf. 

Een uitdraai van de Nederlandse mailadressen.© RTL
Een uitdraai van de Nederlandse mailadressen.

Emoji's als activisme

In de chatberichten worden vrouwen veelal 'hoeren' genoemd en geven de jongen mannen relatieadvies aan elkaar, wat er vaak op neer komt dat ze hun vriendin moeten dumpen om zich te focussen op het verdienen van geld. Ook vertellen ze elkaar welke cryptomunten ze moeten kopen om snel rijk te worden.

De hackers hebben de chatkamers overspoeld met allerlei emoji, zoals een transgender- en pridevlag en emoji voor feministen. Ook werd er volop een AI-gegenereerd beeld gedeeld van Tate met een regenboogvlag om. Volgens de hackers was het platform 'lachwekkend onveilig'. 

Jonge mannen

Tate is een zelfbenoemd vrouwenhater en stelt dat vrouwen 'van nature lui' zijn en 'nooit zelfstandig' kunnen zijn. Ook is hij van mening dat depressie en mentale ziekten 'niet echt' zijn, maar bedenksels om de 'eigen mislukkingen te rechtvaardigen' van mensen die lui zijn en harder moeten werken 'om zichzelf gelukkig te maken'.

Zijn publiek bestaat met name uit jonge jongens die zijn video's tegenkomen op sociale media, met name op Tiktok. Deze jonge mannen verleidt hij om een abonnement te nemen op zijn online platform, waarmee hij miljoenen dollars per maand verdient. 

Rechtszaken

Eind december werd Tate samen met zijn broer Tristan opgepakt in de Roemeense hoofdstad Boekarest. De verdenkingen tegen de twee zijn niet mals: ze worden beschuldigd van mensenhandel, verkrachting en het vormen van een georganiseerde misdaadgroep om vrouwen seksueel uit te buiten. 

Daarnaast zijn de broers in een Brits onderzoek beschuldigd van seksueel misbruik. De broers, die momenteel in Roemenië wonen, ontkennen alle beschuldigingen.

Hoe kon Andrew Tate in de cel zijn gedachtegoed blijven verspreiden?
Lees meer over
Andrew TateHackenDatalekCybercrime