Scoren met controverse

Hoe Andrew Tate een TikTok-fenomeen werd met verspreiden van vrouwenhaat

Door Eline Kuper··Aangepast:
© Wikipedia/ANPHoe Andrew Tate een TikTok-fenomeen werd met verspreiden van vrouwenhaat
RTL

Miljoenen views, miljoenen euro's en heel veel haat. Internetfenomeen Andrew Tate is in korte tijd enorm bekend geworden via social media-platform TikTok. Met zijn controversiële uitspraken over vrouwen en de lhbtiq-community doet hij online veel stof opwaaien. Wie is Andrew Tate en hoe groeit hij online zo snel?

"Het is walgelijk als een vrouw met verschillende mannen naar bed gaat. Goede vrouwen willen dat niet. Als een vrouw zegt dat ze dat wil, dan is ze zwaar beschadigd."

"Een vrouw behoort toe aan de man waarmee ze een relatie heeft."

"Ik zou een vrouw het nooit toevertrouwen in een van m'n auto's te rijden. Vrouwen hebben geen aangeboren verantwoordelijkheidsgevoel of eer, zoals mannen dat wel hebben."

"Als een vrouw me beschuldigt van vreemdgaan, sla ik haar, boem, in haar gezicht, grijp haar bij de keel en zeg: hou je bek, bitch."

Het is een kleine greep uit de duizenden teksten in de video's op TikTok van een van de snelst groeiende internetfenomenen van het moment: de 35-jarige zelf benoemd multimiljonair Andrew Tate. Een kickbokskampioen die nu een fortuin vergaart door zijn controversiële levenslessen en talloze vrouwonvriendelijke en homofobe uitspraken.

In talloze internetfilmpjes komt hij voorbij: vaak met een grote donkere zonnebril en een rokende sigaar in zijn handen. In korte tijd is hij een van de bekendste figuren op TikTok geworden.

Andrew Tate over vreemdgaan

Volgens Tate is het anders als mannen vreemdgaan dan als vrouwen vreemdgaan.

De in Amerika geboren Andrew Tate groeit op in het Britse Luton. Als kickbokser wint hij vier kampioenschappen, waaronder twee wereldtitels. In 2016 wordt hij bekend bij het grotere publiek door zijn deelname aan het reality tv-programma Big Brother. Met zijn eerste minuten van bekendheid, begint ook direct de controverse.

Tate wordt al na een paar dagen het programma uitgezet als er op sociale media een video opduikt waarin hij een vrouw slaat met een zweep. Daarbij zegt hij haar dat als ze nog een keer met een andere man appt, hij haar doodmaakt.

Volgens Tate was de actie met toestemming van de vrouw in kwestie. Later verschijnt er op zijn Facebookpagina een video van de vrouw die beweert dat zij de vrouw in het filmpje is en het inderdaad met wederzijdse toestemming was.

Tweets over verkrachting

Tijdens de opkomst van de #MeToo-beweging in 2017 twittert Tate een aantal opmerkingen over filmproducent Harvey Weinstein. Die ligt op dat moment onder vuur vanwege seksueel misbruik van meerdere vrouwen, waarvoor hij uiteindelijk is veroordeeld tot 23 jaar celstraf.

Tate schrijft onder meer dat slachtoffers van verkrachting ook naar hun eigen aandeel moeten kijken. "Als je jezelf in een situatie brengt waarin je verkracht kan worden, dan moet je daar ook verantwoordelijkheid voor nemen. Dit 'nooit jouw fout'-spelletje is schadelijk voor vrouwen. Bescherm jezelf." Twitter verwijdert zijn account na deze uitspraken.

Mannen meer bewust van gedrag door schandalen The Voice: 'Ik wist, dit is fout'
Lees ook

Mannen meer bewust van gedrag door schandalen The Voice: 'Ik wist, dit is fout'

Al deze controverse maakt hem online alleen maar populairder. Na zijn verwijdering van Twitter, wordt Tate uitgenodigd bij populaire podcasts zoals InfoWars van recent veroordeelde complotdenker Alex Jones, en verschijnen er foto's van hem online met bekende figuren zoals Donald Trump Jr. en Brexit-prominent Nigel Farage.

'Totale oplichterij' 

In januari dit jaar publiceert de Britse krant The Mirror over de webcamsites die Andrew Tate samen met zijn broer Tristan runt. Vrouwen poseren voor de webcam, terwijl iemand anders chat met de klanten en doen alsof-ie de vrouw voor de webcam is.

Klanten worden overgehaald om zoveel mogelijk geld over te maken. Ze worden verleid met verhalen over torenhoge schulden en zieke familieleden die geld nodig hebben voor een operatie. In het artikel vertelt Tristan Tate trotst dat hun manier van geld verdienen 'totale oplichterij' is.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

In dezelfde maand dat het artikel uitkomt, stijgen de views op de video's van Tate op YouTube en TikTok naar de miljoenen. Nu, een paar maanden later, worden video's 1,6 miljard keer bekeken. Tate heeft vier miljoen volgers op Instagram.

In de afgelopen maand werd zijn naam vaker gegoogeld dan Donald Trump en Kim Kardashian. De populariteit van Tate is in korte tijd naar ongekende hoogte gestegen, en dat lijkt alles te maken te hebben met het TikTok-algoritme.

Copycats

Want waar in de richtlijnen van TikTok staat dat gebruikers geen haatzaaiende theorieën mogen publiceren, zoals vrouwenhaat en anti-lhbtiq, worden video's van Tate veelvuldig gedeeld op het platform. Niet door Tate zelf, maar door honderden copycat accounts.

In de video's zijn uitspraken van Tate te zien en compilaties die zijn luxe levensstijl met privéjets en dure sportwagens etaleren. De video's worden begeleid door teksten als 'Deze man gaat onze generatie redden' en 'Feministen zullen deze video haten.'

De video's zouden worden verspreid door leden van Hustler's University: een 'academie' die Tate samen met zijn broer heeft opgezet om mannen te leren hoe je net zo rijk en succesvol als hem kunt worden. Waar zij zelf vervolgens vooral heel rijk van worden. De website van Hustler's University biedt verschillende pakketten aan, wisselend van een maandelijks abonnement op de universiteit van 58 euro per maand tot een elite-pakket van 6433 euro.

Wat je precies krijgt, blijft vaag. Er worden lessen over de aandelenmarkt, crypto en e-commerce beloofd en toegang tot privé-clubs met namen als 'The War Room'. In reviews op de site wordt Tate bedankt voor het succes wat de leden behaald hebben. De website krijgt online veel kritiek, omdat het een pyramidespel zou zijn.

Verhuizing naar Roemenië 

Sinds een aantal jaar woont Andrew Tate in Roemenië. In een inmiddels verwijderde video op YouTube vertelt hij over de redenen van zijn verhuizing. Volgens Tate gaat het er vooral om dat de Roemeense politie aangiftes van verkrachtingen en aanranding minder serieus zouden nemen dan de politie in West-Europa. "Ik ben geen verkrachter, maar ik wil wel de vrijheid hebben om te doen wat ik wil."

Andrew Tate legt uit waarom hij gezag over vrouwen nodig heeft

Volgens Andrew Tate heeft een man autoriteit over zijn vrouw.

Maar in april kwam er toch een inval van de politie in de villa van Tate en zijn broer in Roemenië. De Amerikaanse ambassade doorzocht het huis na een tip dat een 21-jarige Amerikaanse tegen haar wil zou worden vastgehouden. Volgens de Roemeense politie loopt het onderzoek nog steeds, en zijn de aanklachten inmiddels uitgebreid van ontvoering, naar verkrachting en mensensmokkel.

Ondertussen verspreiden de video's met uitspraken van Tate zich nog altijd veelvuldig op TikTok. Daarmee lijkt de populariteit van een persoon als Tate door alle controverse alleen maar groter te worden.

Lees meer over
TikTokSocial MediaHomofobieSeksismeVrouwLink in bioGroot-BrittanniëRoemenië