Politie haalt netwerken cybercriminelen neer, 22 Russen op Most Wanted-lijst geplaatst

De politie heeft belangrijke cybercriminele infrastructuur, ook wel botnets genoemd, offline gehaald. Deze botnets worden gebruikt om digitale aanvallen uit te voeren. 22 Russen die worden verdacht van cybercrime zijn op de Most Wanted-lijst van Europol geplaatst.
Op cybercriminele marktplaatsen kun je toegang kopen tot botnets, om vervolgens je eigen aanvallen uit te voeren, of juist informatie kopen die door deze botnets is buitgemaakt.
Nederlandse slachtoffers
Honderdduizenden computers waren geïnfecteerd door deze botnets. Een groot deel daarvan stond in Nederland, zo vertelt Stan Duijf, hoofd operaties bij de Landelijke Eenheid, aan RTL Nieuws. Ook een Nederlands bedrijf is slachtoffer geworden.
"Door het neerhalen van de botnets en de verstoring van de gehele infrastructuur brengen we weer een grote slag toe aan vele cybercriminelen tegelijkertijd", aldus Duijf. Naar schatting loopt de financiële schade die deze cybercriminele netwerken hebben aangericht in de honderden miljoenen euro's.
22 Russen
22 Russen die worden verdacht onderdeel te zijn van de groepen achter de botnets zijn op de Most Wanted-lijst van Europol geplaatst. Russische cybercriminelen worden niet uitgeleverd en in zekere zin beschermd door de overheid, vertelt techjournalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws.
"Het is alom bekend dat grote Russische cybercriminelen bescherming genieten door de Russische overheid. In ruil daarvoor moeten ze twee dingen doen: ze mogen alleen Westerse bedrijven aanvallen, en als ze iets interessants tegenkomen moeten ze dat doorgeven aan de geheime dienst."
300 servers
De politie heeft met deze internationale actie meer dan 300 servers offline gehaald. De actie is een vervolg op Operation Endgame, waarmee een jaar geleden ook allerlei botnets werden neergehaald. Andere cybercriminelen die gebruikmaakten van deze botnets hebben via chat-app Telegram ook een bericht van de politie gehad om hen te waarschuwen.
Eerder legde RTL-journalist Daniël Verlaan uit hoe een ransomware-aanval precies werkt: