Groene energie

Wereld investeert bijna twee keer zoveel in schone energie als in fossiel

Door Heleen Ekker··Aangepast:
Wereld investeert bijna twee keer zoveel in schone energie als in fossiel
RTL

Er wordt dit jaar wereldwijd bijna dubbel zoveel geïnvesteerd in schone energie als in fossiele energiebronnen. China is daarbij koploper. Dat staat in een rapport van het Internationale Energie Agentschap (IEA).

Naar verwachting gaat het om 2 biljoen dollar (1,8 biljoen euro) voor de technologie en infrastructuur van onder meer hernieuwbare energie, elektrische auto’s, warmtepompen en kernenergie.

Voor het eerst komen de investeringen voor energie in 2024 waarschijnlijk uit boven de 3 biljoen dollar, stelt de IEA in z’n jaarlijkse World Energy Investment Report. Daarvan gaat ongeveer twee biljoen naar schone technologie, en iets meer dan één biljoen naar steenkool, aardgas en olie.

Klimaatfonds van Bill Gates investeert in Nederlandse startups voor schone energie
Lees ook

Klimaatfonds van Bill Gates investeert in Nederlandse startups voor schone energie

"Voor elke dollar die vandaag naar fossiele brandstoffen gaat, wordt bijna twee dollar geïnvesteerd in schone energie", zegt IEA-directeur Fatih Birol. Vooral China is bezig met een enorme groeispurt, met dit jaar naar verwachting 675 miljard dollar aan investeringen in schone energie.

Het gaat hierbij om met name drie sectoren: zonne-energie, lithiumbatterijen en elektrische voertuigen. Ter vergelijking: Europa investeert dit jaar naar schatting 370 miljard dollar en de Verenigde Staten 315 miljard. Deze drie grote economieën zijn samen goed voor ruim twee derde van de mondiale investeringen in schone energie.

Investeringen ongelijk verdeeld

Het nieuwe rapport waarschuwt dan ook dat de groei van investeringen in energie ongelijk verdeeld is in de wereld. In veel opkomende - en ontwikkelingslanden blijven de investeringen achter.

"Er moet meer worden gedaan om ervoor te zorgen dat investeringen de plaatsen bereiken waar ze het meest nodig zijn, met name in de economieën van ontwikkelingslanden waar de toegang tot betaalbare, duurzame en veilige energie vandaag de dag ernstig ontbreekt", aldus het rapport.

Sinds het Parijse Klimaatakkoord werd gesloten, in 2015, is er vooral heel veel meer geïnvesteerd in zonne-energie. Er gaat volgens het Agentschap nu meer geld naar zonnepanelen dan naar alle andere technologieën voor elektriciteitsopwekking samen. In 2024 zullen de investeringen in zonne-energie naar verwachting groeien tot 500 miljard dollar,

Meer geld naar batterijen

De grote uitdaging voor de verdere transitie naar schone energie, stelt het IEA, wordt gevormd door de problemen op het elektriciteitsnet. Niet alleen in Nederland maar in heel veel landen, zijn die een belangrijke belemmering voor het verder opschalen van schone energie. En dat geldt ook voor het opslaan van energie. 

"Maar de uitgaven aan netwerken stijgen", signaleert het IEA, "en die zullen in 2024 waarschijnlijk 400 miljard dollar bereiken." Bovendien gaat er intussen ook steeds meer geld naar het opslaan van energie in batterijen.