Asking for a friend

Jeanette: 'Hoe praat ik met mijn man over seks?'

Door Franke van Hoeven··Aangepast:
© iStockJeanette: 'Hoe praat ik met mijn man over seks?'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: sinds de komst van de derde staat de seks op een laag pitje bij Jeanette. Hoe begint ze hierover een goed gesprek met haar man?

Jeanette en haar man zijn vaak moe, dus tussen de lakens is het niet meer zo spetterend sinds hun derde kind. Toch wil ze de boel wel weer een zetje geven. Alleen: hoe? Vroeger was praten over seks niet nodig - ze deden het gewoon wanneer ze zin hadden. Maar ja, met drie kinderen in huis is dat andere koek. En er zomaar over beginnen aan de keukentafel voelt wat ongemakkelijk. Hoe begin je een goed gesprek over seks met je partner?

Seksuoloog Jolien Spoelstra: "Zodra je kinderen krijgt, dat weten alle ouders, neemt de tijd die je voor elkaar hebt drastisch af. Met jongere kinderen in huis is tijd vooral een uitdaging, als kinderen wat ouder zijn is het de privacy. Zeker als ze nog tot laat op hun telefoon zitten of televisie kijken in de huiskamer. De tijd die je hebt om gewoon rustig met je partner te praten over dingen, is er bijna niet. Ik denk dat het belangrijk om die tijd en privacy samen weer te creëren."

Datenight

Hoe doe je dat, privacy creëren? Spoelstra: "Wat ik mensen altijd aanraad, is wat ze in Amerika ook wel ‘datenight’ noemen. Dat wil zeggen dat je één keer per week, of een keer in de twee weken (desnoods één keer per maand als je erg druk bent), een tijd afspreekt waarbij je een streep door je agenda zet en samen iets leuks gaat doen. Je hoeft niet per se uit eten te gaan of dat soort dingen, als je maar tijd voor elkaar vrij maakt."

"Je kunt bijvoorbeeld iets makkelijks voor de kinderen klaarmaken, ze vroeg naar bed brengen en de tafel mooi dekken, kaarsjes aansteken, iets leuks aantrekken, make-up opdoen en een luchtje, fijne muziek opzetten. Telefoons uit, en echt even tijd voor elkaar maken."

"Het beste werkt dit overigens buiten de deur, maar als het niet anders kan of je hebt er geen geld voor, kan het thuis dus ook. Zolang je je maar niet laat afleiden door piepjes van de (af)wasmachine. De bedoeling is dat je weer even echt contact maakt met elkaar en luistert naar elkaar."

Onze expert: Jolien Spoelstra is werkzaam als GZ-psycholoog, seksuoloog NVVS en EFT-relatietherapeut in haar eigen praktijk in Haarlem. Ze is columnist voor Santé Magazine en auteur van Zinderend Leven
Onze expert: Jolien Spoelstra is werkzaam als GZ-psycholoog, seksuoloog NVVS en EFT-relatietherapeut in haar eigen praktijk in Haarlem. Ze is columnist voor Santé Magazine en auteur van Zinderend Leven

Vervolgens kun je een goed gesprek met je partner aangaan, zonder het meteen over seks te hebben. Spoelstra: "Zo’n gesprek begin je dan met: 'Hoe gaat het op je werk, wat heb je allemaal gedaan?' en uiteindelijk is dat dan ook een moment dat je erin kunt gooien: 'Hoe vind je dat het tussen ons gaat?', 'Ben je nog gelukkig?', 'Zijn er nog dingen die je anders zou willen?', 'Is het een beetje wat je verwacht had?' En dan kun je daar een goed gesprek over voeren.

Datenight! Dat klinkt veel gezelliger dan dat verplichte 'agendaseks'! Spoelstra: "Ja, bij het woord agendaseks denk je dat je seks móét hebben. Ik denk dat het daar meteen fout gaat. Want als je seks moet hebben, vergaat de zin. Seks is niet iets waar moeten bij hoort. Seks is leuk als het draait om genot en plezier, niet op moeten. Wat wél zo is is dat veel vrouwen niet spontaan opgewonden raken. Ze raken pas opgewonden als er seksuele prikkels zijn."

"Als je de hele dag bezig bent met het huishouden, je werk, kinderen, sociale verplichtingen, dan zijn er geen seksuele prikkels - responsief verlangen noemen we dat."

Agendaseks 

"Bij responsief verlangen moet je eerste seksuele prikkels toevoegen voordat je zin krijgt. En dat is wel wat je doet met agendaseks, dat je afspreekt om met elkaar te gaan knuffelen, douchen, want dan krijg je misschien zin om verder te gaan. Maar je moet dan niet seks eisen, zeg maar."

"Er zijn ook mensen die het niet nodig hebben om eerst seksuele prikkels op te zoeken, maar veel mensen hebben dat wel en moeten eerst weer een connectie met elkaar hebben, voordat ze over seks kunnen nadenken. Laat staan het doen. En dat is dus vrij makkelijk te organiseren."

Lees meer over
Asking for a friendGezondheidMentale gezondheidSeksualiteit