Kiloknallers

Carla viel 83 kilo af: 'Ik durf weer op foto's te staan'

Door Franke van Hoeven··Aangepast:
© privéfotoCarla viel 83 kilo af: 'Ik durf weer op foto's te staan'
RTL

We weten allemaal inmiddels: diëten werken niet. Maar hoe kom je dan wel van die overtollige kilo’s af? In de zomerrubriek 'Kiloknallers' vertellen lezers hoe het hen gelukt is af te vallen zonder streng te lijnen. Deze week: Carla Leenen (58) ging van 141 naar 58 kilo in vier jaar tijd. "Ik was zo boos, ik dacht: ik ga de dokter eens laten zien waartoe ik in staat ben."

"Begin februari 2018 kreeg ik heel erg koorts. Het leek op een griepje en voor het eerst in mijn carrière ben ik toen ziek naar huis gegaan. Ondanks mijn morbide obesitas was ik weinig ziek. Het werd steeds erger, ik kreeg pijn, mijn been werd helemaal dik en rood. Ik ging naar de huisarts, hij zei: 'Dat krijg ervan als je zo dik bent en zulke dikke benen hebt'.

Ik kreeg een antibioticakuur, maar die werkte totaal niet en een week later lag mijn been helemaal open. Ik had blaasjes die opensprongen, het bleek een open been. Ik moest worden ingezwachteld en kreeg een nieuwe antibioticakuur. Ik kon mijn bed niet meer uitkomen."

Jelle viel 7 kilo af: 'Ik wilde me niet meer futloos voelen'
Lees ook

Jelle viel 7 kilo af: 'Ik wilde me niet meer futloos voelen'

"De pijn, de koorts, de opmerking van de dokter, ik was zo boos. Ik dacht: ik zal jou eens laten zien waartoe ik in staat ben. Achteraf ben ik hem dankbaar natuurlijk, maar toen was ik zo ontiegelijk kwaad."

Op de hometrainer 

"Hoe ging ik dit aanpakken? Ik kon met 141 kilo niet goed bewegen. Ik wist dat ik moest bewegen om de vaten in mijn benen dicht te krijgen. Wij hadden een spinningfiets thuis, maar daar durfde ik niet op en lopen ging niet. Ik heb toen online een degelijke hometrainer aangeschaft en vanaf dat moment, met mijn ingezwachtelde benen, ben ik daar op gaan zitten. Na tien minuten was ik kapot, maar het begin was er.

Vandaag tien minuten, morgen twaalf, overmorgen veertien. Zo bouwde ik het langzaam op. Iedere dag wat meer, ik mocht niet minder dan de dag ervoor. Ik had er een tv bij gezet, maar daar kon ik me niet op concentreren. Toen ontdekte ik dat mijn e-reader op de standaard paste, en vanaf toen kon ik muziek luisteren en lezen tijdens het fietsen. Dat ging goed en het bewegen heb ik toen snel opgebouwd."

"Qua voeding moest er natuurlijk ook wat veranderen. Met mijn zoon, die op de sportacademie Cios zat, ben ik naar de supermarkt gegaan. Hij kreeg daar ook voedingsleer. Hij legde me uit dat ik moest stoppen met snacks, snoep en chips en heeft me uitgelegd hoe ik etiketten moet lezen. Dat was voor mij echt een eyeopener: om bijvoorbeeld te ontdekken hoeveel suiker overal in zit.

Ik ben veel minder koolhydraten gaan eten, maar ik wilde geen honger en lekker blijven eten, dus ook dat deed ik stap voor stap. En alles moest lekker vervangbaar zijn. Het voelde voor mij niet als een dieet, omdat ik nooit honger had. Maar de pakjes en zakjes gebruikte ik niet meer. Verse kruiden, verse producten, gewoon lekker."

Leefstijl-switch

"Ik ging internet afspeuren, werd lid van Facebook-groepen om inspiratie op te doen, hoe ik bijvoorbeeld koolhydraten lekker kon vervangen in gerechten. En leerde in mijn tempo, op mijn manier hoe ik mijn leefwijze kon aanpassen. Achteraf heb ik niet veel gemist. Ik heb met stapjes geleerd hoe ik gezonder kon eten en stap voor stap wat ik lekker vond. Het was echt een switch in leefstijl.

Allebei mijn zonen hebben een sportschool-achtergrond en vonden het ook fijn om gezond te eten. Ze hadden al zo vaak gezegd dat ik moest afvallen, ook door bijvoorbeeld briefjes in mijn broodtrommel te doen. Dat ze zich zorgen maakten, en dat ze wilden dat ik oud werd. Of ik met hen naar de sportschool wilde, maar met 141 kilo ga je niet naar de sportschool."

"Ik zou de rest van mijn leven steunkousen moeten dragen voor mijn benen, tenzij ik zo’n dertig kilo zou afvallen. Mijn doelstelling was die dertig kilo, die zat in mijn hoofd, die moest eraf. En dat ging redelijk goed. Ik begon in maart en in september was ik al veertig kilo kwijt. Met alleen een hometrainer en stap voor stap mijn eten aanpassen.

Maar ik heb ook wel domme dingen gedaan, hoor. Ik had bijvoorbeeld drie weken vakantie, en ik dacht; ik ga maaltijden overslaan, en twee uur op de hometrainer zitten. Wat gebeurde er? Ik viel geen ons af, verdorie. Achteraf leerde ik: dan eet je te weinig, gaat je lichaam in de reservestand, en gaat het juist vet vasthouden. Toen ging ik weer normaal eten en ging het weer."

Onder de 100 kilo

"Na zes maanden ging het minder snel, toen ik onder de honderd kwam. Elke tien kilo vond ik een mijlpaal, en dan kreeg ik van mijn ouders bloemen en kocht ik voor mezelf iets leuks. Na veertig kreeg ik zo ontiegelijk veel complimenten, echt overal. Dat motiveert wel om door te gaan. Toen durfde ik wél met mijn zoons de sportschool in.

Daar zag ik: het is gemoedelijk, en er zijn niet alleen maar gespierde mensen. Ik zag er een reclame over leefstijl-switch en bewegen. Er was een 12-weken-programma met een groep die wilde afvallen. Dat vond ik fijn, want het was met gelijkgestemde mensen en ik dacht: 12 weken overleef ik wel. Ik leerde allerlei soorten sporten kennen: cardio, core power, bodypump."

"De eerste keer dacht ik: waar ben ik aan begonnen? Maar de hele groep begon op nul, we hadden een vaste coach waarmee we konden sparren en ik merkte dat ik per week fitter en sterker werd en ik zag mijn lichaam veranderen. Na twaalf weken ben ik blijven hangen.

Ik ga nu elke dag naar de sportschool, ik heb veel meer energie, ik sta ‘s morgens fit op, ik fiets 26 kilometer naar mijn werk en dat vind ik zalig: schaapjes, koeien kijken in de natuur. Ik ben veel zelfverzekerder geworden, ik geef mijn grenzen aan en heb veel meer zelfvertrouwen, Volgens mijn collega’s straal ik dit uit en ben ik zichtbaar aanwezig. Voorheen was ik iemand die stil zijn gangetje ging en overal 'ja en amen' op zei. Ook durf ik nu op foto's, wat ik vroeger absoluut niet wilde. Het is moeilijk om foto’s van vroeger te vinden waar ik zelf op sta."

Carla met haar twee zoons, met wie ze nu een coachingsbedrijf runt.© privéfoto
Carla met haar twee zoons, met wie ze nu een coachingsbedrijf runt.

"Ik droeg vroeger altijd zwart, nu kan ik alles aan. Ik heb een heel nieuwe garderobe, lekker kleurrijk, jurkjes, rokken. Ik heb een buikwandcorrectie gehad, een beenlift, een armlift, borstlift. Binnen een paar dagen genees ik daarvan, al het overtollige vel is weg. Mijn benen zijn zo mooi! Een paar weken geleden heb ik voor het eerst in korte broek durven spinnen. Een korte broek! Ik zit alleen maar naar mijn benen te kijken. Ze zijn strak, ik zie mijn spieren bewegen, dat is zo mooi."

Niet minder maar slimmer eten

"Mijn te grote jas is uit, en dat is zichtbaar. Mensen lopen me soms voorbij omdat ze me niet meer herkennen, die lopen me gewoon straal voorbij. Mijn zoons en ik hebben inmiddels een bedrijf. Ik doe het coachingstraject, mijn zoons zijn personal trainer. Het is ons doel zoveel mogelijk mensen te bereiken en duidelijk te maken hoe belangrijk een gezonde levensstijl is.

Ik gun iedereen dat ze zich zo voelen zoals ik me nu voel en ik wil mijn kennis en ervaring daarvoor inzetten. Geen dieet, geen voedingsschema, geen maagband, geen bypass. Mijn motto is: niet minder eten, maar slimmer eten en bewegen. Dat ik nu, al die jaren later, mensen kan helpen, vind ik geweldig."

Tips van Carla

  • Doe het in kleine stapjes, grote veranderingen lukken gewoon niet.
  • Stel geen doelen die je niet kunt halen.
  • Straf jezelf niet als het een dag niet goed gaat.
  • Drie keer per dag bewegen is goed voor je vetverbranding.
  • Houd je voeding bij om inzicht te krijgen wat je precies eet.
  • Speur op internet naar kleine wijzigingen die je kunt maken met dingen die je lekker vindt.
  • Wat ook motiveert: doe het samen met iemand.
Lees meer over
KiloknallersDieetGezondheidGezond leven