Voorlopig even niet

Geen suiker meer: 'Zonder moeite 12 kilo afvallen in 12 weken'

Door Paula Vaarkamp··Aangepast:
© Privéfoto/ Tanja Bouwhuis Fotografie / privéfotoGeen suiker meer: 'Zonder moeite 12 kilo afvallen in 12 weken'
RTL

Een nieuw jaar is een mooi moment om het roer eens even flink om te gooien. Athilde Whyte (51), Suzanne Aslander (50) en Steffie da Costa (30) namen begin dit jaar om verschillende redenen afscheid van suiker. "Ik merk nu al: suikers vreten van je lichaam in plaats van dat ze iets toevoegen."

'Waarom? Heel simpel. Ik ben te zwaar.'

Athilde Whyte (51) was naar eigen zeggen 'knetterverslaafd aan suiker'. In december 2021 bedacht ze een challenge voor zichzelf: vanaf het nieuwe jaar bant ze suiker uit haar eetpatroon, wandelt ze veel en hoopt ze af te vallen. 

Athilde: "Mijn wijntje mis ik een stuk meer dan een glas cola."© Tanja Bouwhuis Fotografie
Athilde: "Mijn wijntje mis ik een stuk meer dan een glas cola."

Athilde stopte vanaf 1 januari dit jaar met het nemen van suikers. "Waarom? Heel simpel. Ik ben te zwaar. Vorig jaar dacht ik al een paar keer: 'Ik moet beter voor mezelf zorgen'. Nou, dat heb ik gedaan. Maar dan op de bourgondische manier. Heel gezellig, maar niet helemaal de bedoeling. Na de feestdagen van 2021 vond ik het mooi geweest. Als je iets wilt veranderen, dan moet je het ook aanpakken."

Half december bedacht Athilde een challenge voor zichzelf. "In het nieuwe jaar wilde ik elke dag meer dan 5 kilometer wandelen en 12 kilo afvallen in 12 weken, zonder daar een heftig dieet voor te volgen. Door normaal te blijven eten en suikers te schrappen, vond ik daar een goede weg in die ik makkelijk kan volhouden. Suikers heb ik volledig geschrapt uit mijn levensstijl – en ook alcohol gaat er dus voorlopig niet meer in."

'Ook alcohol gaat er dus voorlopig niet meer in.'

In plaats van suikerhoudende producten, neemt Athilde nu extra veel groentes. Ook eet ze haar eigengemaakte koolhydraatarme brood. "Zolang het suikervrij is en laag in koolhydraten, haal ik het in huis. Snoep, koekjes, chips, alles met een gefrituurd randje en al die andere dingen die ik altijd zo lekker vond, komen het huis niet meer in. Mayonaise eet ik bijvoorbeeld nog wel, maar dan de suikervrije variant."

"Ik voeg absoluut geen suiker meer toe aan producten en drink alleen nog water en yogi thee. Wel in vijftien verschillende smaken, want het moet leuk blijven. Mijn wijntje mis ik een stuk meer dan het glas cola dat ik af en toe dronk. Dan merk je dat alcohol ook wel echt verslavend is. Ik moest daar echt even van afkicken, maar ben blij dat dat nu gelukt is. Alcohol stagneert je verteringsproces, omdat je lever dat pure gif eruit moet werken. Je verbranding stagneert en daardoor kom je aan."

Gebrek aan doorzettingsvermogen

Eerder deed Athilde ook al eens wat pogingen, maar nooit hield ze het lang vol. "Een gebrek aan doorzettingsvermogen denk ik", zegt Athilde, die voelt dat het nu wél gaat lukken. "Het gaat nu een stuk relaxter. Minder gedwongen. De vorige keren was ik te hysterisch. Dan volgde ik het ketogeendieet en vlogen de kilo's er in een paar weken af, maar waren ze er net zo snel weer aan. Het is voor mij niet haalbaar om altijd in ketose (als je lichaam vetten gebruikt als brandstof in plaats van koolhydraten, red.) te zijn."

De grootste uitdaging? "Cappuccino. Ik ben veel onderweg en dronk vaak cappuccino. Ik weet precies de tankstations te vinden waar ze de allerlekkerste koffie verkopen, maar ook dat is verleden tijd. Vooral cappuccino uit de automaat zit bomvol suikers."

'Knetterverslaafd'

In de afgelopen twee weken viel Athilde 1,5 kilo af – en tot nu toe is ze erg tevreden. "Het is fijn dat er wat gewicht af is, maar daarnaast voel ik me een stuk fitter sinds ik geen suiker meer neem. Ik heb veel meer energie en ben me er iedere dag bewuster van hoe ongezond suikers zijn voor je lichaam. Wat voor aanslag ze plegen. Ze vreten van je lichaam in plaats van dat ze iets toevoegen."

Athilde was, naar eigen zeggen 'knetterverslaafd aan suiker'. "Ik merkte het aan mijn emoties, die temperde ik altijd maar met suiker. Iets lekkers nemen was voor mij een grote beloning. Geen suiker nemen is daarom een confronterend bewustwordingsproces. Gaat het even niet lekker dan grijp je normaal naar ongezond eten of drinken, maar nu denk ik: 'Ach, laat het er maar even zijn'."

'Wat met mijn vader gebeurde, is mijn drijfveer'

Suzanne Aslander (50) werd met haar neus op de feiten gedrukt toen haar vader in het ziekenhuis belandde. 

Suzanne: "Men denkt dat je energie krijgt van suiker, maar het omgekeerde is waar."
Suzanne: "Men denkt dat je energie krijgt van suiker, maar het omgekeerde is waar."

Eind vorig jaar kreeg Suzannes vader in vijf weken tijd een zwaar hartinfarct én een hersenbloeding. "Dat was voor mij echt een eyeopener. Ik ontdekte dat in de familie meer mensen waren die een beroerte hadden gehad en dacht: 'Straks ben ik de volgende in de rij'. Een angst bekroop me en ik kocht Het Gezonde Hartboek, omdat ik mijn kennis over dit onderwerp wilde verbreden."

Het boek leerde Suzanne over preventie van hart- en vaatziekten. "Er wordt uitgelegd hoe dingen werken in je lichaam en wat je kunt doen om risico op hart- en vaatziekten te verminderen, naast niet roken en veel bewegen. Dankzij het boek realiseerde ik me hoe groot de impact van suiker is op het risico op hart- en vaatziekten."

Knoop doorgehakt: stoppen met suiker

Door regelmatig filmpjes te kijken over de impact van suiker – en veel te lezen, ging er een wereld voor Suzanne open. "Ik schrok echt van de dingen die ik leerde. Zo ontdekte ik dat suiker een grote invloed heeft op de groei van kankercellen, maar ook dat het nemen van suiker enorme bloedsuikerschommelingen in de hand werkt. Het duurde niet lang tot ik de knoop had doorgehakt: in het nieuwe jaar zou ik stoppen met suiker."

Sinds 1 januari schrapte Suzanne cold turkey alle suikers uit haar voedingspatroon en sindsdien let ze nóg beter op wat ze eet. "Ik eet niet meer uit pakjes vanwege de E-nummers en kunstmatige stoffen. Ook haal ik geen koekjes of andere lekkernijen in huis. Ik heb gezegd en gezworen dat dit mijn nieuwe leefstijl wordt. Gelukkig voel ik totaal geen drang naar suikerhoudende voeding of drankjes."

De ogen geopend

"Wat er met mijn vader gebeurde, is echt de drijfveer voor mij om dit voorlopig vol te houden. Enerzijds is het slecht dat het iets dramatisch moet zijn dat je ogen opent, maar aan de andere kant is het ook fijn dat ik het me nu realiseer. Hopelijk is het nog niet te laat. Mijn vader gebruikte veel suiker. Hij is echt een zoetekauw en hij rookt."

Suzanne hoopt dat haar vader na zijn revalidatie mindert met suiker en stopt met roken, maar ze heeft er een hard hoofd in. "Toen hij in het revalidatiecentrum zat voor zijn hart, kreeg hij voeding voor hartpatiënten. Ofwel: bijna geen suiker en zout. Smakeloos vond hij het."

Al met al ging het minderen van suiker Suzanne goed af. "In het begin kreeg ik wel afkickverschijnselen, maar die waren na vier dagen verdwenen. Veel hoofdpijn, chagrijnig en een constant hongergevoel. Dan nam ik een glas water en was het vaak wel over. Mijn lichaam is er nu aan gewend en ik profiteer nu volop van de voordelen."

Geen trek meer

Waar Suzanne eerst geregeld de voorraadkast indook op zoek naar iets te eten, heeft Suzanne nu drie vaste eetmomenten per dag. "Heel soms neem ik een tussendoortje zoals een handje noten of bietencrackers. Dat is genoeg om geen trek te krijgen. Normaal knorde mijn maag ’s ochtends als een gek en wilde ik meteen een cappuccino, maar dat is nu een stuk minder."

"Ik voel me fitter, vitaler en gemotiveerd om gezond te blijven. Een groot bijkomend voordeel is dat ik veel meer energie heb. Mensen denken dat je energie krijgt van suiker, maar het omgekeerde is waar. Nu ik geen suiker eet voel ik me beter dan ooit, ook mentaal. Ik ben heel helder nu – en ik denk dat dit anders was als ik nog wel suiker zou eten. Helemaal gezien de situatie met mijn vader nu. Voorlopig ga ik hier nog wel even lekker mee door."

'Ga ik door zoals ik deed, dan loopt het niet goed af'

Steffie da Costa (30) liep na een ongelukkige val een drievoudige hernia op. Sinds ze ontdekte dat het binnenkrijgen van suikers ontstekingsbevorderend werkt, probeert ze er zo min mogelijk van binnen te krijgen.

Steffie: "De hernia vloeide uit naar drie plekken in mijn rug."© privéfoto
Steffie: "De hernia vloeide uit naar drie plekken in mijn rug."

15 jaar geleden veranderde Steffies leven ingrijpend. "Ik was op vakantie in Frankrijk en de badmeester gaf me een duwtje. Dat pakte helemaal verkeerd uit. Ik belandde met mijn rug op de rand van het zwembad en mijn ruggenwervel klapte dubbel. Het leverde me een whiplash op en zorgde dat ik een lange tijd niet kon lopen."

Stilzitten? Ho maar

Tegen ieders verwachtingen in, lukte het Steffie al snel de draad weer op te pakken. "Ik was 15, dus stilzitten? Ho maar. Zodra het kon begon ik weer met sporten en dansen. De pijn bleef aanwezig, maar daar luisterde ik niet naar. Ik wilde graag alles doen wat anderen ook deden, dus ik ging maar door en door. Achteraf niet de beste beslissing."

Tijdens de val liep Steffie een te rechte nek- en ruggenwervel op, waardoor hernia’s en slijtage ontstonden, die zich in de jaren daarna steeds verder ontwikkelden. "Doordat ik niet goed naar mijn lichaam luisterde, vloeide de hernia uit naar drie plekken in mijn rug. Lange tijd kwam ik ermee weg, tot ik vorig jaar ineens niet meer kon lopen van de pijn. Uiteindelijk lag ik zes maanden in bed. Had ik me minder ingespannen, dan was dat denk ik niet gebeurd."

Na zes weken revalideren ging het beetje bij beetje beter. Tijdens de kerstdagen in 2020 had Steffie nog wel enorm last van haar nek. "Ik kon ‘m niet bewegen. Ook had ik ontstekingen in mijn rug. Mijn lichaam riep eigenlijk: 'Dit is dus precies het moment dat je moet luisteren’. Vanuit mijn opleiding tot orthomoleculair therapeut leerde ik dat suikers ontstekingsbevorderend werken. Dat is geen goede combinatie met een drievoudige hernia, waaromheen ook constant ontstekingen ontstaan."

Minder suiker = minder pijn

Genoeg redenen dus voor Steffie om voorlopig geen suikers meer te nemen. Zo gezegd, zo gedaan. "Inmiddels eet ik twee weken geen suiker meer en ik merk nu al dat ik een stuk minder pijn heb. De ontstekingen in mijn rug zijn verdwenen. Ik realiseer me nu dat het echt anders moet. Ga ik door zoals ik deed, dan loopt het niet goed af."

Sinds Steffie geen suiker meer neemt, is de pijn van haar hernia minder en kan ze zich beter bewegen. "Suikers, frisdranken en kant-en-klaarmaaltijden zijn verleden tijd. Deze zorgen dat mijn darmflora slechter werkt en dat mijn darmslijmvlies aangetast kan worden. Dit zorgt ervoor dat 'slechte' bacteriën en stofjes zich kunnen verspreiden in mijn lichaam, die ontstekingen nog verder kunnen ontwikkelen."

Steffie: "Suikers kunnen ervoor zorgen dat je darmen minder goed werken, terwijl ik die juist zo hard nodig heb om ontstekingen te remmen. Werken je darmen goed, dan levert dat veel gezondheidsvoordelen op. Daarnaast zorgen suikers er ook voor dat bepaalde belangrijke vitaminen en mineralen slechter worden opgenomen. Zonder die vitaminen en mineralen kun je ook weer extra pijn ervaren."

Uitdagende zoektocht

Geen suiker meer binnenkrijgen is een uitdagende zoektocht. "Het is lastig te weten wat je wel en niet mag pakken. Momenteel woon ik in Brazilië en is het vrij makkelijk om veel groenten te eten. De supermarkten hier liggen vol met groenten. Verse groenten zijn sowieso altijd goed. Mijn vriend en ik maken veel zelf en ook probeer ik natuurlijke suikers te beperken. Dit doe ik door zo veel mogelijk informatie op te zoeken voordat ik een product koop."

Steffie zegt dat het haast onmogelijk is om te ontkomen aan natuurlijke suikers, maar ze vindt dat niet zo heel erg. "Dat ik wel natuurlijke suikers eet kan voor sommige mensen de indruk wekken dat ik eigenlijk niet echt suikervrij leef, maar voor mij werkt dit goed genoeg voor het resultaat dat ik wil behalen: minder last hebben van mijn rug en nek."

Voedingscentrum over suiker

Er is geen aanbeveling in Nederland voor de hoeveelheid suiker per dag.Wel geeft de Gezondheidsraad aan dat zetmeel een gezondere bron van koolhydraten is dan suikers. Sommige buitenlandse organisaties doen dat wél: zo adviseert het Amerikaanse Institute of Medicine om minder dan 25 procent van de calorieën op een dag uit toegevoegde suikers te halen. De World Health Organization (WHO) zegt dat mensen minder dan 10 procent van de calorieën op een dag moeten halen uit vrije suikers. Dit zijn toegevoegde suikers en suikers die van nature aanwezig zijn in sappen, siropen, honing en vruchtenconcentraat. 

Zo herken je suiker op een etiket:

Op het etiket van producten kun je de volgende beweringen over suiker aantreffen:

  • Suikerarm. Dit betekent: het suikergehalte van het product is maximaal 5 gram per 100 gram of 2,5 gram per 100 milliliter.
  • Suikervrij. Dit betekent: het suikergehalte van het product is maximaal 0,5 gram per 100 gram of 0,5 gram per 100 milliliter.
  • Zonder toegevoegde suikers. Dit betekent: aan het product zijn geen suikers of zoetstoffen toegevoegd. Als dat van toepassing is, moet er op het product staan: 'Dit product bevat van nature aanwezige suikers'. Sommige producenten zetten op het etiket 'zonder toegevoegde suikers'. Dat wil nog dus niet zeggen dat er geen suikers in zitten. Meestal zijn er van nature suikers aanwezig in een product. Check dus altijd hoeveel suikers (vaak ook aangeduid onder koolhydraten) er in het product zitten.

Alle suikers leveren ongeveer evenveel calorieën. Namelijk 400 kilocalorieën per 100 gram. In fruitstroop, ahornsiroop en honing zitten net iets minder calorieën per 100 gram, omdat het ook water bevat. 

Bron: Het Voedingscentrum

Lees meer over
Gezond levenDiabetesSuikerGoede voornemens