VAKVROUW

Collega's reageren geschokt op overlijden Clairy Polak (67): 'Groot gemis'

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPCollega's reageren geschokt op overlijden Clairy Polak (67): 'Groot gemis'
RTL

Het nieuws over het overlijden van Clairy Polak leidt vrijdag op X, voorheen bekend als Twitter, tot veel reacties van collega's. De journaliste, die donderdag na een ziekbed op 67-jarige leeftijd overleed, wordt door vakgenoten herdacht als een 'vakvrouw', maar ook als 'eigenzinnig', 'grappig', 'steengoed' en 'een radiomaker pur sang'.

"Genoten van een grootheid die zo down to earth was"

'Clairy was een vakvrouw. Ik had altijd ontzag voor haar kennis en scherpe oog, immer bang dat ze een foutje in een introtekst zou ontdekken. Niets ontging haar. Een radiomaker pur sang', schrijft correspondent Bram Vermeulen.

Ook journalisten Kim van Keken en Henrik-Willem Hofs herdenken Polak als 'vakvrouw', schrijven ze.

Journaliste en presentatrice Clairy Polak op 67-jarige leeftijd overleden
Lees ook

Journaliste en presentatrice Clairy Polak op 67-jarige leeftijd overleden

Verschillende journalisten laten ook weten veel van Clairy te hebben geleerd. Zoals NOS-correspondent Mustafa Marghadi. 'Los van haar immense kwaliteiten als journalist en interviewer een ongelooflijk leuke, vriendelijke, grappige vrouw. Als stagiair bij NOVA erg veel geleerd en genoten van een grootheid die zo down to earth was', meldt hij.

Ook voor journalist Bert van Slooten was Polak een voorbeeld, deelt hij. 'Ze leerde me het vak van radio verslaggever bij de VARA en werd later een steengoede presentator. Scherp. Eigenzinnig, sociaal en betrokken. Ook bij collega’s die het even moeilijk hadden.'

Ook worden er herinneringen aan de presentatrice opgehaald. 'Clairy Polak kwam ik de laatste jaren vaak tegen als interviewer bij Omroep HUMAN en zelfs in het theater waar ze een prachtige rechter speelde in 'Terror'. Een innemende, nieuwsgierige en geestige vrouw', schrijft oud-politucus en bestuurder Boris van der Ham.

Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom herinnert zich Clairy als iemand die niet ijdel was. 'Toen Clairy Polak net bij de televisie kwam had ze een broertje dood aan visagie, kledingadviezen etc. 'Ik zit hier voor de inhoud', zei ze', meldt hij.

NOS-nieuwslezer Winfried Baijens oppert om werk van Clairy terug te luisteren. 'Misschien een mooie dag om een gesprek van haar terug te luisteren. Zoals dit over troost met Dirk de Wachter in ⁦Arminius.' Podcaster Arend-Jan Boekesteijn spreekt van 'een groot gemis' en een 'geweldige journaliste'.

En NOS Sport-presentator Jeroen Stomphorst is geschrokken, deelt hij. 'Jemig, Clairy Polak overleden. Daar schrik je toch van. Een van de beste radiopresentatoren die het NOS Radio 1 heeft gehad. Zeker de scherpste.'