VERDRIETIG NIEUWS

Journaliste en presentatrice Clairy Polak op 67-jarige leeftijd overleden

Door RTL Nieuws/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPJournaliste en presentatrice Clairy Polak op 67-jarige leeftijd overleden
RTL

Journalist en presentatrice Clairy Polak is op 67-jarige leeftijd overleden. Dat heeft omroep Human bekendgemaakt. Clairy was al langere tijd ongeneeslijk ziek.

"Ze was met hart en ziel bij deze programma's betrokken"

Haar debuut als presentatrice maakte Clairy in 2003 bij het programma NOVA. In 2006 was zij voor het eerst te zien in Buitenhof. Sinds 2011 presenteerde Clairy het HUMAN-programma Het Filosofisch Kwintet. Tot 2016 deed ze dat met Ad Verbrugge, later deed ze dat zonder hem, maar met een wisselende stamgast. Ook was Clairy in het nieuwe seizoen van De Slimste Mens nog als vragensteller te zien.

 

Op de radio was Clairy te horen als presentatrice in het Radio 4-programma De Klassieken. Ook Met het Oog op Morgen presenteerde zij, tot 1 januari 2014, en ze was de stem van het mediaprogramma Medialogica. Ze ontving onderscheidingen als Beste radiomaker 1998, de Sonja Barend Award 2010 en in 2014 de Ere-Zilveren Reissmicrofoon.

Clairy Polak leidt jury Libris Literatuur Prijs
Lees ook

Clairy Polak leidt jury Libris Literatuur Prijs

Clairy was voor omroep HUMAN 'veel meer dan alleen een presentatrice', zegt hoofdredacteur Marc Josten tegen het ANP. "Ze was met hart en ziel bij deze programma's betrokken, zoals ze ook zeer betrokken was bij de missie van HUMAN om de wereld een menselijker gezicht te geven", aldus Marc.

Ook de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is 'erg bedroefd' door het overlijden van Clairy. Dat laat een woordvoerder van de NPO in een reactie weten aan het ANP. "Nederland verliest een zeer kundig journalist en een betrokken maker met een een grote staat van dienst op televisie en radio, zowel voor als achter de schermen", aldus de NPO. "Wij wensen haar nabestaanden veel sterkte met dit verlies."

BNNVARA laat weten: "Clairy was voor alles een buitengewoon kritische en intelligente journalist. Zij interviewde compromisloos, wars van dealtjes, afspraken of (Haagse) spelletjes, altijd op zoek naar de waarheid. Scherp, maar ook met veel humor en relativeringsvermogen. We gaan haar missen."

AVROTROS laat weten te zijn 'geschrokken van het bericht dat Clairy Polak is overleden'. "Ze presenteerde tussen 2012 en 2014 bij ons het radioprogramma De Klassieken. Nederland verliest een betrokken journalist en een integere vakvrouw. We wensen haar naasten veel sterkte."