BBC JE NOU WEL

Sietse Bakker: 'Uitslagenexperiment songfestival geen goed idee'

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPSietse Bakker: 'Uitslagenexperiment songfestival geen goed idee'
RTL

Het was voor de European Broadcasting Union (EBU) en de BBC maandag direct duidelijk dat het experiment met een nieuwe vorm van het bekendmaken van de uitslagen van de halve finales geen goed idee was. Dat zegt Sietse Bakker (39) van de Reference Group, het internationale bestuur achter het Eurovisiesongfestival, tegen het ANP.

De BBC testte tijdens de eerste dress rehearsal van de eerste halve finale met het nieuwe systeem waarbij alle artiesten hun lot voor de ogen van de hele zaal moesten afwachten en niet meer in de relatieve veiligheid van de green room konden zitten. Deelnemers die een finaleticket op zak hadden, moesten het podium verlaten zodat een steeds kleiner groepje overbleef. Op sociale media vergeleken veel songfestivalvolgers het met een tv-talentenjacht en werd het systeem veelvuldig afgekraakt.

EBU draait aanpassing in uitslagen halve finales terug na kritiek
Lees ook

EBU draait aanpassing in uitslagen halve finales terug na kritiek

Volgens Bakker wordt er elk jaar gekeken hoe het songfestival nog beter en spannender kan worden gemaakt. "Meestal is de Reference Group positief en enthousiast als dit soort ideeën ontstaan. En het mooie aan repeteren is dat je het uit kan proberen", zegt Bakker. Hij vindt dat de BBC lef heeft getoond om een nieuw systeem voor het oog van alle media te testen. "En dat je dan tot de conclusie komt: 'dit gaat hem niet worden. We gaan gewoon terug naar hoe we het oorspronkelijk deden'."

"Persoonlijk, als maker, vind ik ook dat ze er misschien nog eens goed over na moeten denken", vervolgt Bakker. "Het was een mooi experiment maar het is goed dat we het weer in de koelkast hebben gezet."

De EBU maakte maandag kort na de eerste dress rehearsal bekend dat de uitslagen toch op de normale manier zouden worden gepresenteerd.

Lees meer over
Eurovisiesongfestival