TIMS TELE-VISIE

'Daar zijn ze! De nieuwe Geer & Goor, maar dan een tikkie ordinairder'

Door Tim van Rodijnen··Aangepast:
© RTL'Daar zijn ze! De nieuwe Geer & Goor, maar dan een tikkie ordinairder'
RTL

Journalist Tim van Rodijnen (27) leest en schrijft over de Nederlandse televisie- en entertainmentwereld. In Tims Tele-visie pent hij neer wat hem hierin opvalt, verbaast en ontroert.

"Voor mij is het nieuwe programma van Mies en Lo zoals het kaasbroodje van de Kiosk op het station. Dat wil ik liever niet eten, maar ik koop 'm wel bij lekkere trek"

Michella Kox en Louisa Janssen schreeuwen zelf al van de daken dat ze de nieuwe Geer & Goor willen worden. Wat mij betreft komen ze verdomd dicht in de buurt met hun nieuwe Videoland-programma Michella en Louisa Werken Mee.

Bij de eerste aflevering, die maar 25 minuten duurt, heb ik minstens tien keer hardop gelachen. Ze zijn alleen wel een tikkie - hoe zal ik het zeggen? - onbeschofter en ordinairder dan Gerard Joling en Gordon in hun hoogtijdagen. Let alleen al op het taalgebruik, dat behoorlijk plat is.

Dat het programma wat van Joling & Gordon over de vloer weg heeft, is niet gek. In de basis is het concept exact hetzelfde; zet twee flamboyante en uitgesproken types op een plek waar ze normaal gesproken nooit van hun leven zouden komen en laat ze ook nog eens hard werken. Aanvankelijk had ik enige scepsis, want de humor van Geer en Goor evenaren, dat moet je maar lukken.

Michella en Louisa zijn absoluut anders. Misschien wel nog directer en, zoals ik al zei, ordinairder. Dat is tegelijkertijd ook de charme van het programma.

'Voor nog zo'n seizoen van Chateau Meiland hoef je mij niet meer te bellen'
Lees ook

'Voor nog zo'n seizoen van Chateau Meiland hoef je mij niet meer te bellen'

In de eerste aflevering zijn Mies en Lo te gast bij Dirk en Isabella, die een biologisch melkveebedrijf runnen. Van tevoren had ik al meelij met het hardwerkende stel, maar eigenlijk vooral met hun koeien. Die arme dieren vragen hier ook niet om.

Ondanks een onbeschofte opmerking hier en daar en dat de twee geen idee hebben wat agricultuur betekent, verraste dit olijke duo me tot mijn verbazing én vreugde. Ik vreesde ervoor dat Dirk en Isabella werden uitgelachen, maar dat viel reuze mee. Natuurlijk werd er gegierd op bepaalde momenten, maar het bleef respectvol.

Michella kan bij vlagen een beetje lomp overkomen, dat klopt. Maar uiteindelijk doet ze het allemaal toch maar en steekt ze, ondanks haar angst voor koeien, zelfs haar hele arm in de anus van een koe. Als dit voorbeeld U trouwens niet meer over de streep trekt om dit programma te kijken, dan weet ik het ook niet meer.

Ondertussen spreekt Mies haar waardering uit voor Dirk en Isabella, omdat zij ook wel ziet dat het stel dag in, dag uit hard werk verricht. Dat maakt haar zachter dan ze meestal overkomt. Heeft ze toch nog íéts onthouden van haar deelname aan Dames in de Dop in 2008.

Van Louisa ben ik fan sinds haar TLC-programma Louisa & Rowan: Op Z'n Gooisch. Ze houdt van glamour, maar is ook nuchter en een echte rouwdouwer. Ze is ondanks haar peperdure nepnagels niet bang om haar handen vies te maken.

Keer op keer schiet ik weer in de lach om haar droge commentaar op welke situatie dan ook. Zoals het moment waarop Dirk zegt dat hij en Isabella goede hulp kunnen gebruiken. "En dan vragen jullie ons", zegt ze vervolgens. 

Voor mij is het nieuwe programma van Mies en Lo zoals het kaasbroodje van de Kiosk op het station. Dat wil ik liever niet eten, maar ik koop 'm wel bij lekkere trek. Eigenlijk wil ik niet lachen om deze ietwat platte Videoland-show, maar toch vind ik het geweldig grappig.

Ik kijk al uit naar de aflevering van volgende week. Dan vliegt een kunstbeen van een patiënt in een verzorgingstehuis door de lucht (zie beelden hieronder), zag ik in het voorstukje. Om de reactie van Michella en Louisa daarop heb ik smakelijk gelachen.

Ik hoop vooral dat Michella en Louisa nog een tijd zichzelf blijven en ook die zachte kant af en toe laten zien. En dat ze vriendinnen blijven, in tegenstelling tot dat andere duo waar ze zo graag op willen lijken. Want in een eeuwige ruzie eindigen zoals die twee, dat zou zonde zijn.

Michella en Louisa Werken Mee zie je iedere maandag bij Videoland. 

Lees meer over
Michella KoxLouisa JanssenTim van Rodijnen