NO DEAL

Geen deal tussen acteursvakbond en studio's: acteursstaking dreigt

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANP Geen deal tussen acteursvakbond en studio's: acteursstaking dreigt
RTL

De onderhandelingen tussen de Amerikaanse acteursvakbond SAG-AFTRA met de grote film- en televisiestudio's en streamingdiensten hebben niet tot een overeenkomst geleid. De nationale ledenraad van de SAG-AFTRA beslist donderdagochtend lokale tijd over een eventuele acteursstaking, wat in combinatie met de al lopende staking van scriptschrijvers voor zou zorgen dat vrijwel alle Amerikaanse film- en televisieproducties stil komen te liggen.

'Na meer dan vier weken onderhandelen blijft de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) - de entiteit die de grote studio's en streamers vertegenwoordigt, waaronder Amazon, Apple, Disney, NBCUniversal, Netflix, Paramount, Sony en Warner Bros. Discovery - niet bereid om een eerlijk akkoord te sluiten over de belangrijkste kwesties die essentieel zijn voor SAG-AFTRA-leden', meldt de vakbond in een verklaring. De onderhandelingscommissie van SAG-AFTRA adviseert de nationale raad om te gaan staken.

Acteursvakbond neemt het op voor Scarlett Johansson: 'Disney moet zich schamen'
Lees ook

Acteursvakbond neemt het op voor Scarlett Johansson: 'Disney moet zich schamen'

De deadline voor de onderhandelingen liep woensdag om middernacht (lokale tijd) af. De onderhandelingen gingen onder meer over de winstdeling met acteurs door streamingdiensten. Bij SAG-AFTRA zijn zo'n 160.000 acteurs en entertainmentpersoonlijkheden aangesloten. Prominente acteurs als Meryl Streep, Jennifer Lawrence en Ben Stiller hebben al aangegeven bereid te zijn om te gaan staken.

Een eventuele staking van de acteurs komt bovenop de staking van de scriptschrijvers, die zijn verenigd in de Writers Guild of America (WGA). Het is sinds 1960 niet meer voorgekomen dat de vakbonden van scriptschrijvers en acteurs in Hollywood tegelijk staken. Zowel de acteurs als de scriptschrijvers willen onder meer garanties en afspraken over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI).

De leden van de WGA zijn al sinds begin mei in staking. Hierdoor hebben tientallen producties vertraging opgelopen, waaronder The White Lotus, Spider-Man 4, Mission: Impossible 8, Stranger Things en The Last of Us.

Lees meer over
Stakingen