DISNEY WAAR?!

Disney-topman vindt mogelijke acteursstaking 'zeer verontrustend'

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANP Disney-topman vindt mogelijke acteursstaking 'zeer verontrustend'
RTL

Disney-topman Bob Iger vindt het vooruitzicht van een acteursstaking, bovenop de al lopende staking van scriptschrijvers, 'zeer verontrustend'. Dat zei de baas van de filmdistributeur in een interview met 'Squawk Box' van CNBC. De onderhandelingen tussen de Amerikaanse acteursvakbond SAG-AFTRA met de grote film- en televisiestudio's en streamingdiensten hebben niet tot een overeenkomst geleid. De nationale ledenraad van de SAG-AFTRA beslist later donderdag over een eventuele acteursstaking, wat er in combinatie met de staking van scriptschrijvers voor zou zorgen dat vrijwel alle Amerikaanse film- en televisieproducties stil komen te liggen.

"Realistisch zijn is noodzakelijk"

"Ik begrijp de wens van elke vakbond om namens haar leden te werken aan een zo goed mogelijke compensatie om zo eerlijk gecompenseerd te worden met het oog op de waarde die ze leveren." Er is eerder een goede deal gesloten met regisseurs, vertelt hij. "We wilden hetzelfde doen met de schrijvers en we zouden hetzelfde willen doen met de acteurs."

The White Lotus nu ook slachtoffer van schrijversstaking
Lees ook

The White Lotus nu ook slachtoffer van schrijversstaking

Maar de verwachtingen die ze hebben zijn 'gewoon niet realistisch', stelt Bob, en vormen nog een uitdaging naast de uitdagingen waar de filmsector al mee te maken heeft door de gevolgen van het coronavirus. "Dat is eerlijk gezegd erg ontwrichtend. Ik respecteer hun recht en hun verlangen om zoveel mogelijk compensatie te krijgen voor hun mensen." Maar je moet ook realistisch zijn, stelt hij. "Realistisch zijn is noodzakelijk."

De deadline voor de onderhandelingen tussen de acteursvakbond en grote film- en televisiestudio's en streamingdiensten liep woensdag om middernacht (lokale tijd) af. De onderhandelingen gingen onder meer over de winstdeling met acteurs door streamingdiensten.

Lees meer over
DisneyStakingen