STRIKE A POSE

Hollywood-acteurs leggen werk neer, producties worden stilgelegd

Door ANP/RTL Boulevard ··Aangepast:
© Getty ImagesHollywood-acteurs leggen werk neer, producties worden stilgelegd
RTL

Acteurs in Hollywood leggen het werk neer, nadat de onderhandelingen met grote studio's over inkomsten van streamingdiensten en het gebruik van AI in films zijn stukgelopen. Dat heeft de Amerikaanse vakbond SAG-AFTRA donderdag tijdens een persconferentie laten weten na een stemming onder de 160.000 leden.

Volgens de onderhandelaar van SAG-AFTRA 'verdienen acteurs contracten die meegaan met hun tijd'. Hij beklemtoont bij de persconferentie dat het gaat om een 'laatste optie om te gaan staken, maar we zien geen enkel alternatief meer'. Het is de tweede grote staking die Hollywood treft; de scenaristen legden begin mei al het werk neer. In de praktijk betekent de staking dat vrijwel alle Amerikaanse film- en televisieproducties stil komen te liggen.

Disney-topman vindt mogelijke acteursstaking 'zeer verontrustend'
Lees ook

Disney-topman vindt mogelijke acteursstaking 'zeer verontrustend'

De onderhandelingen gaan onder meer over de winstdeling met acteurs door streamingdiensten. Ook willen acteurs garanties en afspraken over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in films en series. Dit zijn, in grote lijnen, ook de grieven van de scenaristen.

Actrice Fran Drescher, de voorzitter van SAG-AFTRA, haalde tijdens de persconferentie heel hard uit naar de Hollywood-studio's. "Ze moeten zich schamen", aldus de actrice. "Ze verdienen zoveel geld aan ons. Maar de rek is eruit. Dit is een keerpunt in de geschiedenis. Als we nu niet de gelederen sluiten, dan worden we in de toekomst misschien allemaal vervangen door machines."

The Nanny-ster beklemtoont hoe groot de actiebereidheid is onder de acteurs. Zij stelde ook 'dat we begrijpen dat dit een grote, verregaande beslissing is die veel invloed heeft op veel mensen, ook buiten onze vakbond'. Zij noemt bijvoorbeeld andere crewleden op filmsets, die nu ook niet meer kunnen werken.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het is sinds 1960 niet meer voorgekomen dat de vakbonden van scriptschrijvers en acteurs in Hollywood tegelijk staken. De staking van de schrijvers heeft al geleid tot vertraging van tientallen producties, waaronder The White Lotus, Spider-Man 4, Mission: Impossible 8, Stranger Things en The Last of Us.