OUDE KOEIEN UIT DE SLOOT

Taakstraf voor acteur Sieger Sloot voor opruiing rond A12-blokkade

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
Taakstraf voor acteur Sieger Sloot voor opruiing rond A12-blokkade
RTL

Acteur Sieger Sloot (45) is woensdag samen met zes andere klimaatactivisten veroordeeld voor opruiing. Van de rechtbank in Den Haag kreeg de acteur een taakstraf van zestig uur. De acteur moet ook een deel van de schadevergoeding betalen die de gemeente Den Haag had geëist voor teksten die op tunnelwanden waren gespoten.

"Deze uitspraak is een ondermijning van de democratische rechtstaat"

In totaal stonden woensdag acht klimaatactivisten terecht. Sieger en een andere activist kregen een taakstraf van 60 uur, vijf mensen kregen een taakstraf van 30 uur en een ander is vrijgesproken.

Carice van Houten vond arrestatie A12 'ontspannend'
Lees ook

Carice van Houten vond arrestatie A12 'ontspannend'

De actievoerders riepen op sociale media andere mensen op mee te doen aan de A12-blokkade van Extinction Rebellion op 28 januari. Dat is gevaarlijk en strafbaar, stelde het OM, die de oproepen daarom opruiing vond.

Extinction Rebellion laat na de uitspraak van de rechter meteen weten in hoger beroep te gaan. "Deze uitspraak is een ondermijning van de democratische rechtstaat", zegt advocaat Willem Jebbink. De klimaatactiegroep staat nog steeds achter het standpunt dat het blokkeren van een weg voor een vreedzame demonstratie toegestaan is volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.