Fossiele subsidies

Extinction Rebellion: vanaf 9 september dagelijkse blokkade op A12

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Joris van GennipExtinction Rebellion: vanaf 9 september dagelijkse blokkade op A12
RTL

Extinction Rebellion (XR) wil op 9 september om 12.00 uur de A12 tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer gaan blokkeren. 

Met de actie wil de klimaatprotestgroep de Nederlandse overheid overhalen om alle fossiele subsidies af te schaffen.

Elke dag

Mocht de politie op 9 september ingrijpen, dan zal de volgende dag op dezelfde plek weer geprotesteerd worden, meldt XR. En ook de dagen erna, als de politie een eind aan de acties zal blijven maken.

"We blokkeren de A12 definitief vanaf 9 september totdat de fossiele subsidies worden opgeheven", staat in een persbericht.

In deze video leggen we je uit hoe Extinction Rebellion is uitgegroeid tot een club met aanhangers over de hele wereld. En wat hun burgerlijk ongehoorzame acties de groep opleveren.

Prinsjesdag

Een woordvoerder verwacht dat op 9 september zich voldoende mensen zullen aansluiten om de actie vol te kunnen houden. Wel kan het aantal demonstranten in de dagen erna verschillen. "De ene dag kan het bijvoorbeeld een groepje van vijf mensen zijn, de andere dag weer een paar honderd." De groep heeft ervoor gekozen om in september actie te voeren vanwege Prinsjesdag.

Extinction Rebellion heeft de Utrechtsebaan al zeven keer eerder geblokkeerd. XR wijst erop dat Nederland al meer dan tien jaar geleden beloofde om uiterlijk in 2020 subsidies stop te zetten die schade aan het milieu opleveren. "Zolang het kabinet weigert te luisteren, zijn we gedwongen actie te voeren", zei Amber Daal van Extinction Rebellion vanmiddag op een persconferentie.

3000 arrestaties

"We bevinden ons op een cruciaal moment", vervolgt Daal. "Wat we nu doen bepaalt voor duizenden jaren hoe de aarde eruit gaat zien en hoe leefbaar die nog gaat zijn." Duizenden demonstranten deden mee aan eerdere blokkades. Hierbij heeft de politie in totaal meer dan 3000 arrestaties verricht. Onder hen zijn ook mensen die meerdere keren werden opgepakt.

De gemeente Den Haag heeft inmiddels ook gereageerd op de aangekondigde blokkade. "Alle pogingen die we eerder hebben gedaan om een alternatieve plek te bieden, hebben ze structureel genegeerd. We staan deze blokkades niet toe. Ze zijn van harte welkom om te demonstreren, maar een blokkade is geen demonstratie", zegt de woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen.

Nieuwe XR-leden worden zo klaargestoomd om deel te nemen aan het protest en ook voorbereid op een mogelijke arrestatie.
Lees meer over
Extinction RebellionKlimaatKlimaatveranderingNatuur & MilieuMilieuvervuilingDemonstratiesDen Haag