BUT DAN I JUST SMILE

Dan Karaty kwam overal mee weg dankzij 'befaamde glimlach'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPDan Karaty kwam overal mee weg dankzij 'befaamde glimlach'
RTL

Je kent het wel: zo'n lach waar je van wegsmelt. Danser Dan Karaty (46) heeft zo'n glimlach, vindt hij zelf, en dat is lang niet altijd goed voor hem geweest. In de nieuwe 'Libelle' vertelt Dan dat hij veel te danken heeft aan zijn smile. "Als ik die glimlach opzette, kwam alles goed. Het hielp me in sociale contacten, het hielp me met meisjes, het hielp me bij sollicitaties. Dankzij die glimlach kwam ik met dingen weg die van anderen niet geaccepteerd zouden worden."

"Zo veel van mijn leven is de geschiedenis van mijn glimlach"

Dan komt er al heel vroeg in zijn leven achter dat mensen gecharmeerd zijn van zijn lach. Hij weet deze dan ook regelmatig tactisch in te zetten. "Zo veel van mijn leven is de geschiedenis van mijn glimlach." Met andere woorden: hij heeft veel voor elkaar gekregen met zijn grijns. "Ik kon mensen laten geloven dat ik wist waarover ik het had, dat ik dingen voor elkaar zou krijgen."

Zijn 'befaamde glimlach' begint echter op een gegeven moment een eigen leven te leiden, want de danser komt op een punt dat hij zich er 'niet eens meer [van] bewust' is dat hij het doet. "Ook als ik me rot voelde, kon ik de knop omzetten en op een natuurlijke en overtuigende manier die glimlach laten zien." 

Dan Karaty met billen bloot: 'Verkoos alcohol boven mijn doodzieke zoon'
Lees ook

Dan Karaty met billen bloot: 'Verkoos alcohol boven mijn doodzieke zoon'

Zo kan hij hiermee onder andere zijn alcoholprobleem jarenlang verhullen. "Ik speelde een rol van gelukkig en geslaagd in mijn leven. De leuke man die ik op televisie was, moest ik ook verder altijd zijn." Ook zijn gezin weet 'ie met zijn goedlachse houding lange tijd in de maling te nemen. Zijn vrouw prikt er echter al snel doorheen wanneer ze hem FaceTimet terwijl hij in Nederland is: "Soms zei Natasha daar als ik weer thuis was iets over: 'Wat deed je raar, het leek wel alsof je een show voor ons opvoerde.'" Hoewel Dan daar gespeeld-verontwaardigd op reageert, weet hij deksels goed dat ze een punt heeft. "Ze had gelijk: ik voerde een showtje op. Die glimlach van mij was totaal nep geworden." 

.

Nu Dan langer dan een jaar nuchter is, gebruikt hij zijn lach niet meer om iets te maskeren. "Toen ik de kliniek in ging, dacht ik dat ik nooit meer zou lachen. Ik deed het voor mijn vrouw en kinderen, mijn leven was voorbij." Gelukkig voor de danser is het tegenovergestelde waar: "Alcohol blijkt niet gelijk te staan aan plezier, integendeel. Het verschil is dat ik nuchter plezier kan vóelen."  

Dan kan trouwens meer met zijn mond dan alleen mooi lachen:

Lees meer over
Dan Karaty