Rumoer binnen de BBB over kandidatenlijst: 'We hadden menselijke maat moeten toepassen'
Er is onvrede ontstaan binnen de BoerBurgerBeweging over de kandidatenlijst voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Meerdere leden kwamen in verzet tegen de plek van in totaal negen kandidaten, maar hun kritiek werd in eerste instantie niet gehoord. Het bestuur erkent de fout en maakt excuses: "Er is veel rumoer ontstaan en dat trekt het bestuur zich aan."
Op de kandidatenlijst van de BoerBurgerbeweging staan in totaal 80 namen. De voorlopige kandidatenlijst werd op 8 september naar de leden gestuurd en openbaar gemaakt. Drie leden kwamen in verzet: ze waren het niet eens over de plek van in totaal negen kandidaten, blijkt uit informatie die RTL Nieuws heeft ingezien.
Wijziging
Zo kwam er kritiek van kandidaat-Kamerlid Gerlof Roubos. De Brabander was niet tevreden met zijn eigen plek. Roubos werd op de 29e plek gezet, maar wil naar de 15e plek. Roubos vindt het belangrijk dat de kandidatenlijst een goede afspiegeling is van Nederland en vindt dat Brabant ondervertegenwoordigd is. Of hij boos is over de gang van zaken? "Ik ga daar niets over zeggen. Dit is een interne aangelegenheid. Ik weet ook niet waar ik uiteindelijk nu sta op de lijst. Ik ga dat zaterdag wel horen."
Zaterdag wordt de kandidatenlijst officieel gepresenteerd aan de leden tijdens een algemene ledenvergadering.
Meer kritiek
Er was meer kritiek. Een ander BBB-lid dat liever anoniem wil blijven, diende een verzoek in om de posities van zeven kandidaten op de lijst te veranderen. Hij wilde sommige kandidaten hoger op de lijst, en andere kandidaten juist lager. Ook deze verzoeken werden in eerste instantie afgewezen. Het lid wil tegen RTL Nieuws verder geen commentaar geven omdat het een 'interne aangelegenheid is.'
Verder kwam er commentaar op de plek van de 26-jarige kandidaat Alexander Hendriks. Hendriks is fractiemedewerker en jong. Vanwege die jonge leeftijd kwam het verzoek binnen om hem op een hogere plek te zetten. "Daarmee wordt de jonge stem beter gehoord en doen we recht aan honderdduizenden BBB-stemmende jongeren."
Bestuur erkent fout
Het partijbestuur erkent dat ze de kritiek op de lijst serieuzer hadden moeten nemen. "We hadden eerder met de indieners moeten praten en de menselijke maat moeten toepassen", zegt partijvoorzitter Erik Stegink namens het bestuur. Zaterdag zal het bestuur ook excuses maken naar de leden over deze fout.
Overigens is er niet alleen bij de BBB gedoe rond de kandidatenlijst.
ChristenUnie
Ook bij de ChristenUnie kwamen leden in verzet. Lokale ChristenUnie-politici en honderden leden kwamen in opstand tegen de plek van Stieneke van der Graaf. Het meest ervaren Tweede Kamerlid kwam op een onverkiesbare negende plaats terecht. Dit wekte boosheid bij leden; zij willen dat het Kamerlid van de negende naar de vijfde plaats op de kandidatenlijst gaat, tot onvrede van het partijbestuur.