Asking for a friend

Willeke: 'Ik heb continu het gevoel alsof mijn tong is verbrand'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStockWilleke: 'Ik heb continu het gevoel alsof mijn tong is verbrand'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Willeke heeft al een jaar lang last van een pijnlijke mond. Het lijkt alsof haar tong is verbrand. Wat is dit voor vreemde kwaal?

"Alsof je veel te hete soep hebt gegeten." Zo omschrijft Willeke haar pijnlijke tong, waar ze al een jaar mee rondloopt. "Het is erg vervelend. Je kunt niets zien aan mijn tong maar ik voel de pijn wel degelijk. Ik ben ermee naar mijn eigen huisarts geweest maar die weet niet wat er aan de hand is. Hebben jullie wel een idee?"

Volgens huisarts Marnix van der Leest kan hier sprake zijn van 'mondbranden'. Een klacht waar geregeld mensen last van hebben, over het algemeen meer vrouwen dan mannen en vaker bij mensen die ouder zijn dan 40 jaar. "Het is een vervelend verschijnsel waar mensen veel last van kunnen hebben. Het kan een verandering van smaak geven of een droog gevoel in de mond, wat het een erg hinderlijke klacht maakt."

Jessica: 'Ik kan steeds moeilijker mijn plas ophouden'
Lees ook

Jessica: 'Ik kan steeds moeilijker mijn plas ophouden'

Mensen kunnen – net als Willeke – last hebben veel een branderig gevoel in de tong, maar ook een stekende of doffe pijn voelen. Soms voelt de hele mond branderig en jeukend aan, en af en toe doen zelfs de lippen mee. Je hebt mensen die er alleen tijdens het eten last van hebben, en mensen die het de hele dag door voelen. Er zijn veel varianten van mondbranden", zegt Van der Leest.

Schimmel of ontsteking?

Het eerste wat Van der Leest doet als iemand met mondbranden in zijn praktijk komt, is navragen of er iets te zien is aan de tong en of er nog andere klachten bestaan naast het pijnlijke gevoel in de mond. Daarna is het van belang om goed lichamelijk onderzoek te doen. "Is er iets te zien, dan kan het mondbranden een gevolg zijn van een onderliggende kwaal, zoals een schimmel of ontsteking in mond. Deze zijn bijna altijd goedaardig en goed te behandelen. Ook kun je er last van krijgen als je kunstgebit niet goed zit of als gevolg van irritatie na een tandartsbehandeling."

Onze expert: Marnix van der Leest is huisarts in Leusden. In 2021 bracht hij het boek 'Huisarts op recept' uit.© Marianka Knottnerus
Onze expert: Marnix van der Leest is huisarts in Leusden. In 2021 bracht hij het boek 'Huisarts op recept' uit.

Ziet Van der Leest – net als bij Willeke – niets afwijkends in de mond, dan moet je ook aan andere (minder voor de hand liggende) oorzaken denken. "Bepaalde ziekten geven soms ook mondbranden, maar vaak staan dan andere klachten op de voorgrond. Zo zijn er vermoedens dat de klachten kunnen samenhangen met een zenuwaandoening, auto-immuunziekten, maar ook met bloedarmoede, een vitamine B12-tekort of suikerziekte. Bepaalde medicatie kan ook mondbranden geven. Bovendien kunnen de klachten ook ontstaan als gevolg van een depressie en/of angstklachten."

"Hoewel het een kleine kwaal lijkt, moet je dus met veel rekening houden als mensen met deze klachten op het spreekuur komen. Soms volgt er een verwijzing naar de KNO-arts, kaakchirurg of een andere specialist. Het kan alle kanten opgaan."

Als er geen reden is om aan een onderliggende ziekte te denken, spreek je van zogenoemd 'idiopathisch mondbranden'. Dit type mondbranden kan maanden tot jaren duren, al gaat de klacht bijna altijd vanzelf weer over. Iets wat de klachten zou kunnen verlichten is stoppen met alcohol, roken en (heftig) gekruid voedsel eten. "Alcohol drinken, roken en eten van gekruid voedsel kunnen het slijmvlies van de mond prikkelen. Door hiermee te stoppen, kan de pijn in je mond minder worden", aldus de huisarts.

Kleine kwaal met veel impact

Omdat de oorzaak vaak niet meteen duidelijk is en de duur van de klachten niet te voorspellen, heerst er bij patiënten veel onzekerheid, weet Van der Leest. "Het is voor ons huisartsen goed om te beseffen dat deze relatief kleine kwaal veel impact kan hebben op de levens van patiënten."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendGezondheidHuisartsZiektes en aandoeningenNeurologische aandoeningenDepressie