Gebrek aan opvang

Terugsturen asielzoekers naar Italië mag niet: schending mensenrechten

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP Terugsturen asielzoekers naar Italië mag niet: schending mensenrechten
RTL

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) mag nu geen asielzoekers naar Italië terugsturen, zo heeft de Raad van State besloten. De twee asielzoekers om wie het gaat zouden eigenlijk wel naar Italië teruggestuurd moeten worden, op basis van de Dublinverordening. Maar omdat Italië een gebrek heeft aan opvang, is terugsturen in strijd met de mensenrechten.

Volgens de Dublinverordening moet in het land waar een asielzoeker zich het eerst meldt, de asielprocedure worden doorlopen. "Dit is een klap", zegt Van der Burg in een reactie. 

"Dit helpt mij niet. Italië is een belangrijk land als het gaat om de instroom in Europa. Het zijn een paar duizend mensen die we nu niet terug kunnen sturen."

Basisbehoeften ontbreken

Maar Italië heeft een gebrek aan opvangfaciliteiten. Hierdoor is er een 'reëel risico' dat de twee asielzoekers de belangrijkste basisbehoeften als onderdak, eten en stromend water moeten niet hebben. Het gevolg van de uitspraak is dat Nederland de asielaanvragen zelf moet behandelen, stelt de Raad van State.

Het gaat om een Nigeriaanse man en een man die zegt dat hij uit Eritrea komt. De Nigeriaan heeft eerst drie keer in Italië asiel aangevraagd en vervolgens nog een keer in Nederland. De andere man is via Italië Europa binnengekomen, maar heeft daar geen asiel aangevraagd.

Italië roept noodtoestand uit vanwege hoog aantal migranten
Lees ook

Italië roept noodtoestand uit vanwege hoog aantal migranten

Van der Burg wilde de twee mannen op basis van de Dublinverordening naar Italië terugsturen. Lidstaten van de EU mogen er in principe van uitgaan dat de situatie in een andere lidstaat niet in strijd is met de mensenrechten, maar er zijn uitzonderingen mogelijk, stelt de Raad van State. Dat is nu het geval in Italië.

Overdragen asielzoekers

Sinds eind vorig jaar hebben de Italiaanse autoriteiten al enkele keren aangegeven dat het overdragen van asielzoekers vanwege de Dublinverordening tijdelijk moet worden opgeschort, omdat er een gebrek aan opvangfaciliteiten is.

Het is onduidelijk wanneer deze problemen zijn opgelost en asielzoekers weer teruggestuurd kunnen worden naar Italië.

Giovanni houdt de nagedachtenis aan deze vergeten slachtoffers levend.
Lees meer over
Raad van StateAsielzoekersItalië