3000 migranten in 3 dagen

Italië roept noodtoestand uit vanwege hoog aantal migranten

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Anadolu AgencyItalië roept noodtoestand uit vanwege hoog aantal migranten
RTL

De Italiaanse regering heeft voor het hele land de noodtoestand uitgeroepen vanwege het sterk groeiende aantal migranten dat aankomt via de Middellandse Zee.

Voor de noodtoestand, die zes maanden zal duren, is in eerste instantie 5 miljoen euro uitgetrokken om het opzetten van nieuwe opvangcentra voor vluchtelingen in het zuiden van het land te vergemakkelijken.

Dit meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

'Absolute noodsituatie'

Alleen al de afgelopen drie dagen kwamen meer dan 3000 migranten aan land in Italië, van wie ongeveer 2000 op het eiland Lampedusa. Minister van Zee en Civiele Bescherming Nello Musumeci sprak van een 'absolute noodsituatie'.

Migranten nemen gedwongen levensgevaarlijke routes over zee: 'Wreed en inhumaan'
Lees ook

Migranten nemen gedwongen levensgevaarlijke routes over zee: 'Wreed en inhumaan'

Overheidsdiensten komen daardoor zwaar onder druk te staan 'omdat we het hebben over mensen die rechten hebben en tegenover wie we een verantwoordelijkheid moeten nemen'.

Al 31.000 migranten dit jaar

De maatregel moet de rechtse regering van premier Giorgia Meloni in staat stellen mensen die niet in Italië mogen blijven sneller naar hun thuisland te sturen. De regering heeft beloofd massa-immigratie in te tomen, maar tot dusver zijn dit jaar ruim 31.000 migranten in Italië aangekomen, tegen ongeveer 8000 in dezelfde periode vorig jaar.

De Italiaanse premier waarschuwde onlangs dat als er niet snel wordt opgetreden, ruim een miljoen vluchtelingen zullen aankomen. "Ze sprak van een humanitaire catastrofe", vertelt correspondent Anouk Boone aan RTL Nieuws.

De noodtoestand zou procedures moeten vergemakkelijken, maar lost het probleem niet op, aldus minister Musumeci. Daarvoor is kordaat optreden van de Europese Unie nodig, benadrukte hij.

Italië probeert andere lidstaten ervan te overtuigen migranten over te nemen. "Daarvoor is een gezamenlijke strategie nodig vanuit Europa", vertelt correspondent Boone. "Maar overleg hierover in Brussel heeft tot nu toe niets opgeleverd."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
NoodtoestandMigratieItalië