58 doden geteld

Tientallen lichamen van migranten aangespoeld op Italiaans strand

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPTientallen lichamen van migranten aangespoeld op Italiaans strand
RTL

In een kustplaats Steccato di Cutro in het zuiden van Italië zijn vanmorgen tientallen lichamen aangespoeld van migranten die een schipbreuk hebben geleden. Er zijn al 58 doden geteld. Onder de slachtoffers zou ook een baby zijn van enkele maanden oud.

De boot zou te zwaar beladen zijn geweest en in tweeën zijn gebroken toen het tegen een rots voer. Hoeveel migranten er op de boot zaten, is niet duidelijk. Italiaanse media spreken van 150 tot 250 mensen, waarvan er tachtig zijn gered. Er wordt nog gezocht naar overlevenden, meldt de Italiaanse krant La Stampa.

Er zouden op dit moment 58 lichamen geborgen zijn, waaronder veel kinderen. Wie niet naar het ziekenhuis hoefde, is overgebracht naar een sporthal in de plaats Cutro. Er worden nog veel migranten vermist. 

Gevonden op het strand 

De lichamen zijn gevonden op het strand bij Steccato di Cutro, een kustplaats in de buurt van de stad Crotone. Volgens persbureau Ansa zijn er ook nog lichamen op zee die geborgen moeten worden. Het Italiaanse persbureau Adnkronos meldt dat de migranten afkomstig uit Pakistan, Iran en Afghanistan. 

Op deze beelden is te zien hoe de wrakstukken aanspoelen en hoe de overlevenden worden opgevangen: 

Er wordt gevreesd voor meer dan honderd slachtoffers.

'Europa waar zijn jullie?'

Roberto Occhiuto, president van de regio Calabrië, laat in een reactie weten dat 'Calabrië rouwt om deze verschrikkelijke tragedie'. Hij bedankt de hulpdiensten die hun best doen om nog overlevenden te vinden. Ook benadrukt de president van de regio dat de Calabriërs de migranten altijd verwelkomd hebben, maar dat de situatie nu onbeheersbaar is geworden. "Wat heeft de Europese Unie al die jaren gedaan? Waar is Europa dat veiligheid en legaliteit moet garanderen", vraagt hij zich af. 

De Italiaanse premier Giorgia Meloni sprak haar 'diepe verdriet uit over de vele levens die door mensenhandelaren zijn afgebroken'. Daarnaast zegt dat de overheid zich inzet om vertrek van migranten te voorkomen en 'dat zal blijven doen'. 

Overlevenden zitten gewikkeld in dekens nabij het strand van Cutro © ANP
Overlevenden zitten gewikkeld in dekens nabij het strand van Cutro
Lees meer over
Link in bioScheepsrampenItalië