Ingewikkeld systeem

Spanning en stress voor kaartverkoop Taylor Swift: 'Kan wel kotsen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Eigen foto Spanning en stress voor kaartverkoop Taylor Swift: 'Kan wel kotsen'
RTL

De kaartverkoop voor de drie concerten van Taylor Swift in Amsterdam gaat om 14.00 uur van start. Fans houden het niet meer. Groot 'Swiftie' (zo worden de fans genoemd) Daena zet alles op alles om kaartjes te bemachtigen. "Ik heb er 500 euro voor over." Op verzoek van Taylor Swift is de verkoop van de tickets heel ingewikkeld.

Het bemachtigen van een kaartje kost nogal wat moeite. Zo moesten fans zich al eerder speciaal registreren bij Ticketmaster, waarbij ze hun telefoonnummer, postcode en e-mailadres moesten achterlaten. Officiële aantallen van belangstellenden zijn er niet, maar dat zou weleens in de miljoenen kunnen lopen.

Vorige week was al het eerste spannende moment, want toen kregen ze te horen of ze waren geselecteerd om vanmiddag om stipt 14.00 uur in de wachtrij te kunnen plaatsnemen, waardoor ze dus in aanmerking komen voor een kaart. Je hebt dan nog niets. De geselecteerde fans hebben via de mail een aankooplink en een code gekregen waarmee ze toegang krijgen tot de officiële ticketverkoop. En dat wordt een kwestie van seconden. 

Woordvoerder Ellen Tolsma wil alleen kwijt dat het geen zin heeft om uren van tevoren in de wachtrij te gaan staan. "Je moet de instructies volgen en dan maakt iedereen evenveel kans."

'Dit concert is legendarisch'

Daena Solak (27) uit Breda is groot Taylor Swift-fan. Ze heeft er honderden euro's voor over om één van de concerten bij te wonen. Ze hoopt, samen met drie andere vriendinnen, bij één van haar concerten in Amsterdam, Stockholm of Parijs kunnen te zijn. "Dit concert is legendarisch", zegt ze. "Ze gaat namelijk al haar albums zingen en het concert duurt drie uur. Dat is echt heel bijzonder."

Taylor Swift zal tijdens haar The Eras Tour, haar zesde internationale concerttournee, optreden in onder meer Europa en Brazilië. De laatste keer dat de zangeres in Europa optrad, was in 2015. Op 4, 5 en 6 juli staat ze in de Johan Cruijff Arena.

De hele lijst van optredens zie je in de post hieronder (swipe naar rechts).

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Bij eerdere kaartverkopen voor shows van Taylor Swift deden zich problemen voor. Fans klaagden dat ze niet goed konden inloggen op de site van Ticketmaster. Dat kwam waarschijnlijk doordat bedrijfjes of handelaren via bots grote hoeveelheden kaarten opkochten. 

Taylor Swift nam zelf het initiatief om een nieuw besloten systeem te ontwikkelen dat ervoor zorgt dat de kaartjes bij de Swifties terechtkomen en niet bij partijen die tickets voor hoge prijzen willen doorverkopen. Het is voor de eerste keer dat Ticketmaster dit ingewikkelde systeem zo grootschalig inzet in Nederland.

Superfan GJ moet en zal naar concert Taylor Swift: 'In 5 landen ingeschreven'
Lees ook

Superfan GJ moet en zal naar concert Taylor Swift: 'In 5 landen ingeschreven'

Voor Daena en andere fans levert het wel extra stress op, en je hebt een beetje geluk nodig. 

Hoewel Daena het liefst naar Amsterdam zou gaan, had ze zich ook ingeschreven voor Parijs en Stockholm. Ze kreeg tot haar teleurstelling te horen dat ze niet was geselecteerd om in de wachtrij te komen voor kaartjes in Amsterdam, wel voor Parijs. Haar vader en twee vriendinnen werden geselecteerd voor Amsterdam. Via hen probeert ze vandaag aan tickets te komen.

Gameplan

Ze heeft een 'heel gameplan' voor straks. "Ik log in op laptops, iPads en telefoons. Dat doe ik ongeveer een uurtje van tevoren, om 13.00 uur dus. Dan kom ik in de wachtkamer en wacht ik af. Maar naast mij heb ik al mijn gegevens in een schriftje opgeschreven, zoals van mijn creditcard. Dan gaat het sneller."

Taylor Swift tijdens een optreden afgelopen week in Kansas City, Missouri.© GettyImages
Taylor Swift tijdens een optreden afgelopen week in Kansas City, Missouri.

Ze houdt het bijna niet meer van de spanning. "Ik kan wel kotsen van de zenuwen", zegt ze. "We gaan echt kapot."

Site gecrasht

In Parijs waren voor de kaartverkoop – die gisteren om 9.00 uur van start ging – in totaal meer dan een miljoen mensen geselecteerd, meldde het nieuwsbedrijf Pop Crave op Twitter. Deze hoeveelheid zorgde ervoor dat de site crashte.

"Vanwege de grote vraag moet u wachten om toegang te krijgen tot de ticketsite. Als u aan de beurt bent, krijgt u toegang tot de site. Vanaf dat moment heeft u tien minuten om uw aankoop af te ronden."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Daena, die dus ook in de wachtrij stond voor Parijs, bevestigt dit. "Ik begon om 9.00 uur 's ochtends op plaats 583.500 in de wachtrij, zoiets, en toen ik op plaats 532.000 stond, kregen we een mail dat de ticketverkoop was gepauzeerd, zonder uitleg."

Of deze technische problemen bij de verkoop van vandaag ook kunnen voorkomen, is afwachten. Ticketmaster wil geen antwoord geven op vragen van RTL Nieuws en verwijst naar de website, waarop algemene informatie staat over de ticketverkoop van Taylor Swift.

Gaat heel ver

Volgens muziekjournalist Timo Pisart 'gaat het wel heel ver’ wat Taylor Swift doet met de kaartverkoop. Hij denkt dat je altijd mensen zult hebben die kaarten doorverkopen, en vindt het ook belangrijk dat die mogelijkheid er is. "Al was het maar omdat je last-minute ziek kunt worden." 

"Het vervelende is alleen dat artiesten daar zelf niets aan verdienen. Je ziet daarom ook dat organisatoren van concerten steeds vaker de mogelijkheid beperken om op Ticketswap kaarten te verkopen, al is dat nog een relatief veilige manier. De organiserende partijen willen nu dat wordt doorverkocht via Ticketmaster. Dat is logisch, want zo belandt het geld bij de artiest en niet bij andere partijen."

Lees meer over
Taylor SwiftMuziekPopmuziekAmsterdam