Zo bespaar je op je energierekening: 'Hou je verbruik bij via display of app'
De energieprijzen rijzen de pan uit. Wat betekent dat als je een kwartiertje doucht of een kop thee zet? Met behulp van apps en displays die je slimme meters in huis lezen kun je precies zien hoeveel elke handeling kost, en dus ook waar je op zou kunnen besparen. "Als je de ketel op ecostand zet moet je even twintig seconden langer wachten voordat je warm krijgt, maar het scheelt wel 150 euro."
HomeWizard levert verschillende soorten apparaten waarmee je inzicht krijgt in je stroom- en gasverbruik. "Een van die apparaten klik je bijvoorbeeld in je slimme meter en vervolgens wordt er informatie uit afgelezen", vertelt Stef Mesman namens het bedrijf aan EditieNL.
In een bijbehorende app kun je zien hoeveel stroom er per seconde wordt verbruikt. Bij gas zie je dit per vijf minuten. Door je tarieven in te vullen kun je de kosten per dag inzien. "Zo kan ik nu zien dat ik gisteren 0,5 kubieke meter gas heb gebruikt voor het douchen. Met de gasprijs van vandaag is dat zomaar 70 cent per kwartier", zegt Mesman.
Kosten per apparaat
Het kan per apparaat sterk verschillen wat je betaalt aan energiekosten. Een paar voorbeelden onder de huidige tarieven:
- Als je de waterkoker aanzet kost dit zo'n 4 cent.
- Voor een kwartier douchen betaal je nu ongeveer 70 eurocent.
- Op een winterse dag ben je zomaar tien kubieke meter gas kwijt als je de thermostaat op 20 graden zet. Dat komt neer op 17 euro.
Bron: HomeWizard
Sluimerverbruik
Volgens Mesman kan het in de gaten houden van je verbruik leiden tot een minder hoge energierekening. "Mensen komen er bijvoorbeeld achter dat hun ketel op comfortstand staat en dat houdt in dat er continu warm water klaarstaat. Als je de ketel op ecostand zet moet je even twintig seconden langer wachten voordat je warm krijgt, maar dat scheelt wel 150 euro."
Je kunt ook het sluimerverbruik monitoren. "In grafieken zie je hoeveel je kwijt bent aan apparaten die altijd aan staan. Bij een gemiddelde rijtjeswoning kan dat bijvoorbeeld 80 watt zijn, maar soms zijn er uitschieters van 200 en zelfs 400 watt." Door dit verbruik terug te brengen naar 100 watt zou je volgens Mesman duizend euro per jaar kunnen besparen. "Echt besparen begint bij inzicht met wat je waarvoor gebruikt."
Display
Dit soort tools kan erg behulpzaam zijn, denkt Mirthe Boomsma, promovenda op duurzaam gedrag aan Tilburg University. Toch plaatst ze een kanttekening. "Alleen het uitlezen van het energieverbruik met een slimme meter is niet genoeg voor mensen om te besparen op hun energieverbruik. Een meter hangt in de meterkast en daar kom je niet zomaar", vertelt ze aan EditieNL.
Ze heeft onderzoek gedaan naar drie manieren om het verbruik bij te houden: een app met feedback, een e-mail in combinatie met een webapplicatie en een display in huis. Uit de studie kwam naar voren dat de meeste winst wordt behaald bij de display. "Die kan een besparingseffect van 2,2 procent voor elektriciteit en 6,9 procent voor gas opleveren."
Volgens Boomsma werkt de energiedisplay het best omdat deze in huis continu zichtbaar is. "Een app en een e-mail moet je toch zelf openen. De kracht van een display is dat het er staat. Als je erlangs loopt en er brandt een rood lampje, dan trekt dat toch je aandacht en dan ga je kijken waarom dat lampje rood is."
Proactief
Zo'n display kan voor veel bewustwording zorgen, denkt Boomsma. "Soms weten mensen wel dat verwarmen duur is, maar niet hoeveel duurder. Ook hebben mensen niet altijd door dat ze energie verspillen. Zo'n display maakt mensen bewuster en geeft inzicht in de grote energieslurpers. Een energiedisplay kost vaak geld, maar je kan het ook snel terugverdienen. Ik denk dat het een goede investering is."