Klimaattop: tientallen landen beloven kolencentrales te sluiten
Op de internationale klimaattop COP26 in Glasgow hebben meer dan 40 landen beloofd te stoppen met het gebruik van kolencentrales. De Britse overheid maakte bekend dat deze landen 'geleidelijk minder afhankelijk willen worden van kolen' om elektriciteit op te wekken.
Onder meer Canada, Polen, Oekraïne, Vietnam en Chili zijn akkoord gegaan. Het is nog onduidelijk of Nederland ook beloofd heeft te stoppen met de bouw van kolencentrales.
VS en China niet
In een verklaring schrijft de Britse regering dat de een aantal van die landen landen een einde maken aan alle investeringen in kolencentrales in zowel het binnen- als buitenland. Grote economieën zouden volgens het plan in 2030 niet meer afhankelijk zijn van kolen, de rest van de wereld volgt in 2040.
Kolengestookte elektriciteitscentrales zijn een van de grootste oorzaken van klimaatverandering. De Britse krant The Guardian schrijft dat Australië, China, India en de Verenigde Staten niet akkoord gingen met het plan terwijl deze landen grootverbruikers zijn van kolen. Volgens critici komen de plannen te laat en werken er niet genoeg landen aan mee.
Overigens is duidelijk geworden dat de CO2-uitstoot, voornamelijk veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen, dit jaar terugkeert naar het niveau van voor de coronapandemie. Dat hebben wetenschappers van het Global Carbon Project voor wereldleiders op de klimaattop bekendgemaakt.
Harder stijgen
Al met al zal de wereldwijde CO2-uitstoot volgens de gepresenteerde berekeningen net onder het record van 2019 liggen. De emissies van gas en vervuilende kolen zullen dit jaar harder stijgen dan ze in coronajaar 2020 daalden, stellen de wetenschappers.
China is momenteel verantwoordelijk voor een derde van alle CO2 die wereldwijd wordt uitgestoten.