Amerika verzweeg bombardement op groep vrouwen en kinderen in Syrië

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft verzwegen dat bij een luchtaanval op posities van Islamitische Staat in Syrië in maart 2019 tientallen burgerslachtoffers zijn gevallen.
Een jurist van de luchtmacht waarschuwde direct na de aanval door twee vliegtuigen dat waarschijnlijk het oorlogsrecht was geschonden. In plaats van een onderzoek in te stellen, probeerde het leger alle sporen uit te wissen, zo schrijft The New York Times.
Het gebeurde op een van de laatste dagen van de strijd tegen IS in Syrië. Leden van het kalifaat waren in het nauw gedreven in een veld naast een stad genaamd Baghuz. Daar cirkelde een Amerikaanse militaire drone, op jacht naar militaire doelen. Maar het zag, zo schrijft de Amerikaanse krant, alleen een grote menigte vrouwen en kinderen, ineengedoken tegen een rivieroever.
Tachtig doden
De krant schrijft dat een Amerikaanse F-15 op basis van het videobeeld van de drone zonder waarschuwing een bom van 500 pond op de menigte vallen. Toen de rook optrok, strompelden een paar mensen weg op zoek naar dekking. Vervolgens liet een ander vliegtuig een bom van 2000 pond vallen, en daarna nog een.
Bij het bombardement vielen tachtig doden, onder wie mogelijk zestig burgers, voornamelijk vrouwen en kinderen. "Wie heeft dat laten vallen?", zou een verbaasde analist direct na het bombardement hebben geschreven in een beveiligde chat. "We hebben zojuist een bom laten vallen op 50 vrouwen en kinderen", schreef een ander.

Baghuz
De krant deed maandenlang onderzoek naar het bombardement en had inzage in geheime documenten en sprak met betrokkenen. Baghuz was de laatste nederzetting in Syrië die in handen was van IS en veel strijders hadden zich daar met hun gezinnen teruggetrokken.
De legerleiding erkende voor het eerst dat de aanval had plaatsgevonden toen de New York Times haar confronteerde met de uitkomsten van het onderzoek. In een verklaring zei de legerleiding dat het bombardement gerechtvaardigd was, omdat zeker zestien IS-strijders werden gedood en slechts vier burgers. Vrouwen en kinderen vochten soms ook voor IS, en daarom is het mogelijk dat onder de andere zestig doden ook militanten waren, aldus de verklaring.

De aanval werd uitgevoerd in opdracht van een geheime commando-eenheid, Task Force 9. Het was ook deze groep die naderhand onderzocht of de regels waren overtreden. Coalitietroepen wisten later op de grond alle sporen van het bombardement uit, schrijft de krant.
Gedachtengoed IS leeft voort
Het kalifaat van IS is verslagen, maar het gedachtengoed van terreurbeweging IS leeft nog voort in de kampen waar gevangenen zitten.