Experimentele behandeling

Eerste kunsthart in Nederland geplaatst bij 54-jarige man

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPEerste kunsthart in Nederland geplaatst bij 54-jarige man
RTL

Voor het eerst in Nederland is er een kunsthart geplaatst bij een patiënt. Artsen van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht zijn daarin geslaagd bij een 54-jarige man met ernstig hartfalen, meldt de Volkskrant.

Het kunsthart is afkomstig uit Frankrijk en werd acht jaar geleden voor het eerst in een mens geïmplanteerd. De behandeling is nog experimenteel, maar de ernstig zieke patiënt kon niet langer wachten. Verwacht wordt dat de prothese in de toekomst voor meer acute, uitbehandelde patiënten levensreddend kan zijn.

Het kunsthart vervangt en neemt de functie van het gehele hart over. Het is uitgerust met pompen, vier biologische kleppen, sensoren, elektronica en geïntegreerde software. De buitenkant is gemaakt van de kunststof polyurethaan en de binnenkant is bekleed met biologisch materiaal uit het hartzakje van een rund.

Bastiaan wacht al zes jaar op een nieuw hart, maar lééft: 'Er is altijd hoop'
Lees ook

Bastiaan wacht al zes jaar op een nieuw hart, maar lééft: 'Er is altijd hoop'

Faiz Ramjankhan, de longchirurg die de operatie leidde, is 'verheugd dat we het eerste kunsthart in Nederland hebben kunnen plaatsen bij een patiënt'. Volgens Ramjankhan wordt nog onderzocht wat de effecten van het kunsthart zijn op de lange termijn voor mensen met hartfalen.

Bekijk hier een animatie van het kunsthart:

In Nederland is er een groot tekort aan donorharten. Jaarlijks staan er rond de 120 hartpatiënten op de wachtlijst voor een donorhart. Het kunsthart is vooralsnog niet bedoeld als oplossing voor de lange termijn: de langstlevende patiënt heeft twee jaar met het kunsthart geleefd. Het dient als overbrugging tot er een schaars donorhart beschikbaar is.

"Uiteindelijk zijn patiënten het beste af met een harttransplantatie", zegt hoogleraar cardiologie Rudolf de Boer van de Rijksuniversiteit Groningen. "Wie het eerste jaar overleeft, heeft dan een prognose van tien tot twintig jaar."

Naar verwachting kan ook het kunsthart op termijn veel langer worden gebruikt in een patiënt. Daarvoor moet eerst verder onderzoek worden verricht. Dat zal onder andere in Nederland plaatsvinden.

Intensive care verlaten

De operatie werd anderhalve week geleden uitgevoerd. Al twee dagen later mocht de patiënt de intensive care verlaten. Via zijn behandelaars laat de man weten dat hij zich erop verheugt dat hij straks weer kan fietsen. Hij hoopt voor kerst thuis te zijn, iets waar zijn behandelaars niet aan twijfelen.

Lees meer over
HarttransplantatieHartHart- en vaatziektenLink in bioInnovatieTechniekTechnologie