Politici stuk vaker bedreigd na komst corona: 600 meldingen

Het aantal politici in de landelijke politiek dat te maken heeft met bedreigingen is vorig jaar flink toegenomen: er zijn 600 meldingen binnengekomen. De stijging heeft te maken met de toenemende tweedeling en de spanningen die zijn ontstaan in de samenleving. Een aanzienlijk deel van de bedreigingen wordt geuit door minderjarigen.
In 2020 zijn bij het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag 600 meldingen gedaan van mogelijke bedreiging van landelijke politici. Dan gaat het onder meer om Kamerleden, ministers en staatssecretarissen.
Dat komt neer op gemiddeld twee meldingen per dag. In 2019 waren dat nog 393 meldingen.
Het OM heeft de meldingen beoordeeld en in 274 gevallen geconcludeerd dat het om een strafbare bedreiging ging. In 2019 leidde 206 bedreigingen tot een straf.
Kaag: 'Bang om de post te openen'
Veel bedreigingen gaan via sociale media, dan gaat het vooral om Twitter en Instagram. Vorige maand stond D66-leider Sigrid Kaag nog oog in een oog in de rechtszaal met een 43-jarige bedreiger. Ze maakte gebruik van haar spreekrecht. De man bedreigde Kaag en haar gezin via een openbare Facebookgroep met de dood.
Kaag zei zich door dit soort bedreigingen in Nederland soms angstiger te voelen dan tijdens haar jarenlange werk in het Midden-Oosten. Daar had ze een eigen beveiligingsteam. "Nu ben ik bang voor dreigbrieven. Ik ben bang om de post open te maken", zoals te zien is in deze video:
Het is aannemelijk dat de hogere cijfers samenhangen met de toenemende tweedeling in de samenleving. Door de uitbraak van corona zijn de spanningen toegenomen. Ook de burgemeesters van het Veiligheidsberaad zien steeds grotere tegenstelling tussen mensen, zei voorzitter Hubert Bruls gisteren nog.
Polarisatie kost de politie heel veel inspanning, zegt politiechef Martin Sitalsing van de eenheid Midden-Nederland. Hij schoof bij het Veiligheidsberaad aan. "Het tast ook het gezag van de politie aan", zegt hij.
Jonge verdachten
Een aanzienlijk deel van de bedreigingen wordt gedaan door minderjarigen. Er zijn zeven zaken met minderjarigen via Bureau Halt afgedaan. Daarnaast zijn er 42 berispende gesprekken gevoerd. Dat gebeurt met minderjarige verdachten die niet eerder met de politie in aanraking zijn geweest.
Hoofdofficier Zwinkels zei daar eerder al over: "We zien bedreigingen door scholieren onder de 16. Er zijn zelfs gevallen bekend van kinderen jonger dan 12 jaar die ernstige bedreigingen uiten. Dat is zorgelijk."
Toename meldingen bedreigde politici
Het Team Bedreigde Politici houdt cijfers bij van bedreigingen van onder meer ministers en staatssecretarissen, maar ook van bijvoorbeeld de voorzitter van de Raad van State en de Nationale Ombudsman.
2015: 200 meldingen
2016: 239 meldingen
2017: 331 meldingen
2018: 620 meldingen
2019: 393 meldingen
2020: 600 meldingen