Verzoek Borsato aan OM ongebruikelijk: 'Aangifte is veel sterker'
Marco Borsato heeft gisteren voor het eerst gereageerd na de aantijgingen aan zijn adres over grensoverschrijdend gedrag. Hij doet geen aangifte, maar verzoekt het Openbaar Ministerie om onderzoek te doen naar de bron van die aantijgingen. Een ongebruikelijke stap, zeggen deskundigen.
Het is al weken onrustig rondom de zanger Marco Borsato (54). Verschillende bronnen hebben Borsato van grensoverschrijdend gedrag met minderjarige meisjes beschuldigd.
Gisteren reageerde Borsato voor het eerst op die geruchten. Via zijn advocaat kwam een verklaring naar buiten waarin staat dat Borsato via Knoops' Advocaten het OM verzoekt om onderzoek te gaan doen naar oorsprong van de insinuaties. Later werd daaraan toegevoegd dat hij de beschuldigingen ontkent.
'Geen gebruikelijke route'
Het is niet een standaard verzoek, zegt een woordvoerder van het OM Noord-Holland over het bericht van Borsato aan hun adres. "Als je het ergens niet mee eens bent, dan ga je normaal gesproken naar de politie en doe je een melding of aangifte. Daarvan is hier geen sprake."
Dit is 'een andere dynamiek', zegt ze. "Je kunt wel gelijk naar het OM stappen, maar dat is geen gebruikelijke route."
'Iedereen kan een brief schrijven'
Ook strafrechtdeskundige Henny Sackers vindt het een opvallende stap. "Normaal begin je met aangifte of heterdaad en dan gaat het OM aan de hand van datgene dat politie heeft aangeleverd een onderzoek starten", vertelt hij. "Nu is er door Borsato een kaal verzoek gedaan aan het OM om een bepaald gerucht te onderzoeken. Dat is niet gebruikelijk. Je hoort mij zelfs aarzelen: waar is dit verzoek op gebaseerd?"
"Iedereen kan zo'n verzoek doen aan het OM", zegt Sackers. "Het staat iedereen vrij om een brief te schrijven, maar dat kan ook naar de Ombudsman of naar de koning. Het is de vraag of een brief met zo'n verzoek ook daadwerkelijk succes heeft."
Bekende Nederlander
Die vraag is lastig te beoordelen, zegt Sackers. "Het OM werkt normaal gesproken altijd naar aanleiding van een zakelijk feit, aangifte of klacht. Maar dat is hier niet aan de orde. In dit geval verwacht ik niet dat ze er extra aandacht aan zullen geven op basis van geruchten. Ook het feit dat Borsato een bekend figuur is, speelt geen rol."
Ook Sven Brinkhoff, hoogleraar straf(proces)recht vraagt zich af of het OM met het verzoek aan de slag zal gaan. "Een aangifte is sterker dan dit, maar hij kiest voor een andere variant. In dit geval, maar ook bij een aangifte of klacht, kan een officier van justitie zeggen: ik pak het op of ik doe het niet."
Hij denkt dat de bekendheid van Borsato wél een rol zal spelen. "Ze zullen er wel wat mee doen omdat Borsato een publiek figuur is. Dan zullen ze bijvoorbeeld degenen gaan horen die dit naar buiten brengen. Vervolgens moet er een afweging volgen: heeft diegene zich strafbaar opgesteld. Daarbij speelt natuurlijk ook een rol of er een kern van waarheid schuilt in de beschuldiging aan het adres van Borsato. Dan wordt duidelijk of er een eventueel vervolg zal komen."
Eerste zet
Waarom Borsato geen aangifte heeft gedaan van laster of smaad? "Dat is moeilijk te zeggen, het wordt gissen", zegt Brinkhoff. "Het lijkt erop dat dit gewoon een eerste zet is vanuit het team van Borsato. Zij willen gewoon dat dit stopt."
Het OM heeft nog niet besloten wat ze met het verzoek van Borsato gaan doen. "Dat verzoek kregen wij gisteravond om 19.00 uur gestuurd", zegt een woordvoerder van het OM. "Dus dat moeten we nog beoordelen. Als de tijd rijp is dan kunnen we hier iets over zeggen."
'Niet bang voor juridische stappen'
Jan Roos, die samen met Dennis Schouten het onlineprogramma Roddelpraat maakt, is niet bang voor eventuele juridische stappen van Borsato. Roos en Schouten meldden enkele weken geleden in een aflevering dat Borsato grensoverschrijdend gedrag had vertoond tegenover minderjarige kandidaten van The Voice, de talentenjacht waar hij coach van was. Borsato heeft die geruchten donderdag via zijn advocaten ontkent.
Mocht de zanger besluiten naar de rechter te stappen, dan ziet Roos daar geen probleem in. "Wij zouden dan eventueel verspreiders van smaad en laster zijn. Maar we hebben nooit gezegd dat het zeker gebeurd is."
Ook voor het onderzoek dat het OM mogelijk gaat doen naar de oorsprong van de roddels is Roos niet bang. "Waar zou ik me zorgen over moeten maken? Wij hebben alleen maar een verhaal naar buiten gebracht dat de ronde doet. Dat mag, dat is niet tegen de wet."
Ook influencer Yvonne Coldeweijer heeft laten weten dat zij niet vreest voor eventuele juridische acties van Marco Borsato vanwege haar berichtgeving over de geruchten van wangedrag. In een video laat Coldeweijer weten dat ze niet denkt dat ze gevaar loopt. "Ik ben er zeer bewust en strategisch mee omgegaan en heb de strafbare feiten niet genoemd", aldus de vlogger.