Vlak voor kerst en wintersport

Van dansverbod tot prikplicht: zo probeert Europa kerst te redden

Door Julius Patty··Aangepast:
© REXVan dansverbod tot prikplicht: zo probeert Europa kerst te redden
RTL

Het is bijna kerst en dus kunnen we alvast gaan plannen bij wie we het gaan vieren. Of toch niet? Het aantal coronabesmettingen is hoog in Europa en de nieuwe omikronvariant lijkt een stuk besmettelijker dan de deltavariant. Steeds meer landen scherpen hun coronamaatregelen aan, vlak voor kerst.

In verschillende Europese landen breken regeringsleiders zich het hoofd over wat te doen tegen de oplopende coronacijfers. De maatregelen die daaruit voortkomen, zetten we op een rij.

Duitsland: nieuwe kanselier, nieuwe regels

Kersverse bondskanselier Olaf Scholz laat er geen gras over groeien en wil direct een aantal coronamaatregelen doorvoeren. Vooral maatregelen die erop zijn gericht om de Duitse vaccinatiegraad op te krikken. 80 procent van de 18-plussers is volledig gevaccineerd. Niet extreem laag, maar wel lager dan veel andere West-Europese landen.

Olaf Scholz is de nieuwe bondskanselier van Duitsland: wie is hij?
Lees ook

Olaf Scholz is de nieuwe bondskanselier van Duitsland: wie is hij?

Vandaag nam de Duitse bondsdag een wet aan die zorgpersoneel verplicht een vaccin te nemen. Daarbij wordt de 2G-maatregel, waarbij je alleen toegang krijgt als je genezen bent van of gevaccineerd tegen corona, in steeds meer Duitse deelstaten ingevoerd. Maar door de 2G-maatregel kunnen winkels en de horeca wel openblijven. En dus lijkt kerst niet volledig in het water te vallen.

Ook is er qua besmettingscijfers enigszins goed nieuws. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners is iets aan het zakken.

Toch blijft bondskanselier Scholz bezorgd. Daarom heeft hij al laten weten over een algehele vaccinatieplicht te denken.

Oostenrijk: laatste maanden voor vaccinatieplicht

Zo'n algehele vaccinatieplicht komt er sowieso in Oostenrijk. Per 1 februari. Volgens de regering was dat nodig vanwege een zeer hoog aantal besmettingen in het land. Daarom zat Oostenrijk de afgelopen weken ook in lockdown.

Die lockdown eindigt zondag. De strenge regels van de afgelopen weken lijken effect te hebben gehad op de besmettingscijfers. Die zijn in rap tempo omlaaggegaan.

Maar dat betekent niet dat de Oostenrijkse regering nu meteen op de tafel danst van enthousiasme. De mondkapjesplicht blijft voor binnenruimtes bestaan, de horeca moet om 23.00 uur dicht en de nachthoreca blijft zelfs gesloten.

En de lockdown eindigt niet voor iedereen. Wie ongevaccineerd is, mag ook na morgen alleen de deur uit voor boodschappen, een doktersbezoek of wat lichaamsbeweging. Kerst kan dus worden gevierd, mits je twee prikken in je bovenarm hebt laten zetten.

Drie weken geleden ging heel Oostenrijk in lockdown. Gevaccineerd en ongevaccineerd. Op 1 februari volgt een vaccinatieplicht.

Voorzichtig goed nieuws wat betreft de wintersport: wie een skivakantie naar Oostenrijk had geboekt, is in principe welkom. Wel zal bij hotels naar alle waarschijnlijkheid de 2G-maatregel gelden. En après-skibars blijven tot sowieso 10 januari dicht.

Italië: 'supergroene' coronapas

Ook de wintersport in Italië zal aan strengere regels gebonden zijn. Zo heb je een coronapas nodig om te kunnen skiën of snowboarden. In de skiliften geldt een mondkapjesplicht en sinds deze week wordt in de horeca en het openbaar vervoer met de 2G-regel gewerkt.

Daarbij scherpt Italië de maatregelen aan wat betreft vaccinatie. Vanaf 15 december wordt een vaccinatie verplicht voor leraren, agenten en militairen. Voor zorgpersoneel was die al verplicht.

Ook ziet de 'supergroene coronapas' het levenslicht. Waar je de skipiste nog met een 'gewone' coronapas opkomt (die je krijgt als je getest, genezen of gevaccineerd bent), is dat in een aantal andere sectoren binnenkort niet meer het geval. Getest zijn is dan niet genoeg.

"Op niet-essentiële plekken heb je die supergroene coronapas dan nodig", zegt correspondent Anouk Boone. "Dan moet je denken aan restaurants, theaters, bioscopen en musea." De 2G-maatregel dus. "Alles met het oog op de kerst, om die periode zo veilig mogelijk te laten verlopen."

De Italiaanse premier Draghi beaamt dat: "Ik hoop dat we een goede kerst zullen hebben. Dat zal zeker het geval zijn voor gevaccineerden." Met de maatregelen reageert Draghi op de oplopende besmettingscijfers. Al zijn ze nog lang niet zo hoog als in veel andere Europese landen.

Frankrijk: laat je boosteren

Waar de besmettingsaantallen wel hoog zijn: Frankrijk. De cijfers schieten de laatste dagen richting categorie 'rijzen de pan uit'.

Nog steeds zitten ze onder het niveau van Nederland, maar dat blijft niet zo als deze lijn de komende dagen en weken verder stijgt. De Fransen zetten vooral in op meer vaccinaties en boosteren om de situatie niet uit de hand te laten lopen.

Vanaf 15 december is de coronapas van 65-plussers niet meer geldig als ze geen boosterprik hebben gehad. Vanaf 15 januari geldt dat voor iedereen. Het is de bedoeling om de derde prik vanaf vijf maanden na de laatste vaccinatie te halen.

Ga je in de eerste maanden van volgend jaar op wintersport naar de Franse Alpen, dan is het dus belangrijk even te berekenen wanneer je je laatste prik hebt gehad. De 2G-maatregel is er niet in Frankrijk. Je laten testen is dus een alternatief, alleen is dat niet gratis.

Verder zijn de Franse nachtclubs de komende vier weken dicht. Ook is dansen in kroegen en restaurants tot zeker 6 januari verboden. Kerst kan dus worden gevierd, als je maar niet naast de tafel vol haute cuisine uit je plaat staat te gaan.

Engeland: corona toch niet vergeten

In Engeland leek het coronavirus nauwelijks meer een onderwerp. Aan de overkant van de Noordzee leken ze geleerd te hebben met het virus te leven. Premier Boris Johnson wilde geen nieuwe maatregelen instellen, zolang de ziekenhuizen de instroom aankonden. En de besmettingscijfers zijn dan wel redelijk hoog, ze zijn ook stabiel.

Maar toen kwam de omikronvariant van het virus. Nergens in Europa zijn er zoveel omikrongevallen bekend als in het Verenigd Koninkrijk. En dus ziet Johnson zich, vlak voor kerst, genoodzaakt de maatregelen aan te scherpen. Voor Engeland althans, aangezien het risico op brandhaarden daar het grootst is.

Zo moeten Engelsen weer thuiswerken, de mondkapjesplicht wordt uitgebreid en een bezoekje aan een nachtclub of een andere drukke locatie vereist een coronapas. "Johnson wil de winterpiek in de ziekenhuizen dit jaar minder zwaar laten zijn dan vorig jaar", zegt correspondent Anne Saenen.

"Vorig jaar overleden er in de maand december alleen al 10.000 Britten aan corona. Daar willen ze geen herhaling van." En die angst is er door de omikronvariant wel. "Dat zie je nu aan de regels. Als je gevaccineerd bent en je komt in contact met iemand die de deltavariant heeft, dan hoef je hier niet in quarantaine. Maar kom je in contact met iemand met de omikronvariant, dan moet dat wel", zegt Saenen.

Ze hebben wel een groot voordeel. De vaccinatiecampagne en het boosteren zijn al flink op dreef in het Verenigd Koninkrijk. Desondanks wordt het dus een strengere kerstperiode dan Johnson van tevoren had gehoopt.

Terwijl bij ons steeds meer coronaregels golden, gingen de Britten er heel anders mee om. Het aantal besmettingen is wel hoog, maar stabiel. De Britse premier Johnson wilde er niet aan denken om opnieuw coronaregels in te voeren.
Lees meer over
Anne SaenenAnouk BooneMario DraghiBoris JohnsonOlaf ScholzCoronabesmettingenCoronamaatregelenCoronavaccinVaccinatieDuitslandOostenrijkItaliëFrankrijkGroot-Brittannië