Nauwelijks coronarestricties

Nederlanders genieten in Spanje zonder regels: 'Alsof omikron niet bestaat'

Door Alex Tieleman··Aangepast:
© RTL NieuwsNederlanders genieten in Spanje zonder regels: 'Alsof omikron niet bestaat'
RTL

Terwijl veel landen strenge coronaregels afkondigen, wil Spanje daar nog niet aan. Winkelstraten zijn overvol met Spanjaarden die kerstinkopen doen. Voor toeristen is het land een vrijplaats. "Wij vertrouwen op de vaccinaties en de booster."

"Dit is écht heerlijk", zegt student Bram uit Roermond, met een glas sangria voor zijn neus in de warme middagzon van Barcelona. Zijn vriend Mees schenkt een biertje in en gaat nog eens lekker onderuit zitten. "Ik vind de maatregelen in Nederland nu echt verschrikkelijk", zegt hij. "Omdat we in het zuiden wonen gaan we wel vaker de grens over. Naar België of Duitsland, daar mag meer."

Het is 14.00 uur. Spanje gaat lunchen, en Bram en Mees ook. Het tonen van een QR-code is de enige hobbel. Zondag, de dag dat Nederland in een strenge lockdown ging, landden de twee Nederlandse studenten voor een korte vakantie in Barcelona. Het is een verschil van dag en nacht, want in Spanje zijn er nauwelijks corona-restricties.

'Met vaccinaties en booster komt het goed'

Winkels en horeca zijn nog gewoon open in Barcelona. Wat het effect daarvan is, was maandag te zien op de voorpagina van de krant La Vanguardia: daar stond een foto van de tjokvolle straten van Barcelona naast het uitgestorven straatbeeld van Amsterdam.

Strijd tegen omikron: Europese landen kiezen allemaal andere maatregelen
Lees ook

Strijd tegen omikron: Europese landen kiezen allemaal andere maatregelen

De angst voor de omikronvariant, zoals die elders in Europa heerst, lijkt hier ver weg. Ook voor bijeenkomsten rond de feestdagen, waar vaak grote groepen familieleden samenkomen, zijn er nog geen restricties.

"Wij zijn goed gevaccineerd, en ik heb mijn booster al", vertelt de 60-jarige taxichauffeur José Luis Amate. "Mijn zoon van 30 heeft corona, maar die blijft nu gewoon thuis zoals dat hoort". Angst voor de omikronvariant heeft hij niet. "Wat we zeker niet overleven is een nieuwe lockdown".

Toerisme is te belangrijk

"Ik denk dat ze wat overmoedig zijn", zegt gids Robbert Reurings. De Nederlandse gids die tours geeft in de Sagrada Familia denkt dat het relatief warme weer in Spanje er mogelijk voor zorgt dat de nieuwe variant nog niet zo hard heeft toegeslagen als in andere landen.

Terwijl Portugal, Italië en Griekenland inmiddels ook van volledig gevaccineerde bezoekers uit EU-landen een negatieve PCR-test eisen, hoeft dat in Spanje niet. "Het toerisme is hier te belangrijk voor de economie", zegt Reurings.

De gids ziet nog geen enorme toestroom van Nederlanders die naar het 'vrije Spanje' komen nu Nederland weer in lockdown zit. Hoewel Reurings de afgelopen maanden weer veel bezoekers kreeg, houdt hij tijdens de pandemie ook het hoofd boven water met digitale tours. Nu de scholen in Nederland weer dicht zijn, organiseert hij ook zo'n tour speciaal voor kinderen: "Dat is ook fijn voor de ouders, want die kunnen dan werken."

Mogelijk toch maatregelen

Toch lopen ook in Spanje de coronacijfers op. Vrijdag werd de kritische grens van 500 besmettingen per 100 duizend Spanjaarden doorbroken Dat is een verdubbeling sinds het begin van december.

Een groot deel van de 47 miljoen Spanjaarden is inmiddels gevaccineerd: meer dan tachtig procent. En ook de boostercampagne zit in de lift. Er zijn al 10 miljoen derde prikken gezet. En sinds vorige week kunnen Spanjaarden vanaf 40 jaar ook al een boostershot krijgen.

Woensdag spreekt premier Pedro Sánchez met de Spaanse regiopresidenten over mogelijke nieuwe maatregelen om de coronacijfers te laten dalen. De verwachting is dat zelfs als er nieuwe restricties komen, deze een stuk minder streng zullen zijn dan die in Nederland.

Het water staat het horecapersoneel op Mallorca aan de lippen. Door de coronapandemie zijn er al lang amper toeristen op het Spaanse eiland. Door verlies van inkomen zijn veel mensen nu afhankelijk van de voedselbank.
Lees meer over
Link in bio