Minister Ernst Kuipers: 'Corona gaat niet meer weg, langetermijnbeleid nodig'
De kersverse coronaminister Ernst Kuipers wil met een bredere blik naar de coronabestrijding kijken. "We moeten echt langetermijnbeleid gaan maken, om de doodeenvoudige reden dat dit niet meer weggaat." Ook wil Kuipers naast de RIVM-modellen andere modellen gaan gebruiken voor het coronabeleid.
Nu wordt er 'heel sterk naar één specifiek model gekeken van het RIVM, over verwachte aantallen besmettingen en ziektegevallen', zei de nieuwe minister van Volksgezondheid in zijn eerste interview met de pers. "De vraag zal wezen, kun je er ook andere modellen naast zetten, een breder palet berekenen, en zo iets meer zekerheid krijgen?"
Daarbij denkt hij niet alleen aan modellen die gaan over de zorg, maar ook over de economische impact.
Spreiding
Ernst Kuipers was voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en verantwoordelijk voor de spreiding van de coronapatiënten in de ziekenhuizen. Hij had in die rol dagelijks contact met het ministerie waar hij nu minister van wordt. "Ik krijg vanwege mijn overstap een heel andere rol."
Kuipers maakte zich in zijn vorige functie altijd hard voor meer beddencapactieit in ziekenhuizen. "We moeten capaciteit uitbreiden daar waar er tekorten zijn", zei Kuipers vandaag in zijn rol als minister van Volksgezondheid. "Ik ga niet zeggen met hoeveel bedden. En extra capaciteit is ook niet de oplossing voor alles."
Vrouw en kinderen
De voormalige beddenbaas is vanochtend als minister beëdigd. Hij heeft uitvoerig met zijn vrouw en kinderen gesproken over zijn nieuwe baan. Of het hem gaat lukken om het vertrouwen in de politiek te herstellen? "Laten we daarvoor ons best doen", zei hij.
Wat hij meeneemt aan zijn jarenlange ervaring uit het ziekenhuis? "Dat de zorg niet meer zonder een samenwerking kan over de instellingen heen."
Specialiseren
Daarmee bedoelt Kuipers dat patiënten beter verspreid gaan worden tussen de ziekenhuizen. Maar hij wil ook dat ziekenhuizen zich gaan specialiseren zodat je in een aantal ziekenhuizen terecht kan voor bijvoorbeeld longziektes of hartziektes. Op deze manier krijgen artsen meer ervaring met het behandelen van bepaalde ziektes en wordt de zorg dus beter.
Volgens Kuipers vergeten Nederlanders weleens dat ze in een ideale omgeving leven omdat er in land zoveel faciliteiten zijn. "In Amerika- waar ik ook heb gewerkt- is het eerste ziekenhuis zo'n 300 kilometer verderop."
Coronapersconferentie
Vrijdag zit Kuipers zijn eerste coronapersconferentie voor en wordt het duidelijk of de lockdown wordt verlengd. Hij wil niet vooruitlopen op besluiten. "We gaan het OMT-advies eerst eens rustig op ons in laten werken."
Kuipers zei te willen kijken naar het eventueel verkorten van de quarantaineperiode. Die duurt nu nog in principe tien dagen. "Als het korter kan, moeten we daar naar kijken."