Bijzondere bloedtransplantatie

Vierde patiënt ter wereld genezen van hiv: 'Een inspiratie'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPVierde patiënt ter wereld genezen van hiv: 'Een inspiratie'
RTL

Artsen zijn erin geslaagd voor de vierde keer ooit iemand te genezen van hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Het gaat om een vrouwelijke patiënt bij wie naast hiv ook leukemie werd geconstateerd. Zij werd behandeld met een navelstrengbloeddonatie. Daardoor verdween het hiv-virus. "Dit is een inspiratie voor onderzoekers."

Dat vertelt een aidsexpert aan The New York Times. Dat deze vierde patiënt die ooit genezen is van het virus een zwarte vrouw is, noemen de onderzoekers belangrijk. "Niet alleen wetenschappelijk, maar ook qua maatschappelijke impact."

Hiv goed behandelbaar

Wereldwijd is bij tientallen miljoenen mensen een hiv-besmetting vastgesteld. Met medicijnen is het virus goed te behandelen, genezing is echter vrijwel onmogelijk. Dat gebeurde voor zover bekend pas drie keer eerder.

Na veertig jaar een hiv-vaccin? 'Zou geweldig zijn'
Lees ook

Na veertig jaar een hiv-vaccin? 'Zou geweldig zijn'

Bij Timothy Ray Brown verdween het aidsvirus uit zijn bloed na een beenmergtransplantatie in 2007. De tweede persoon, Adam Castillejo, had in 2016 een vergelijkbare transplantatie gekregen. Beide mannen kregen te maken met zware bijverschijnselen. Ook een Duitse patiënt genas.

Minder strenge voorwaarden

Onderzoekers maakten in Denver bekend dat nu ook een vrouw is genezen, wier naam uit privacyredenen niet bekend wordt gemaakt. Dat het virus verdween na een behandeling met navelstrengbloed wordt gezien als een hoopvol signaal.

Een transplantatie met navelstrengbloed hoeft volgens de krant aan minder strenge voorwaarden te voldoen dan een beenmergtransplantatie.

Navelstrengbloeddonatie

Vrouwen kunnen ervoor kiezen om bij de geboorte van hun kind navelstrengbloed te doneren. De stamcellen uit navelstrengbloed kunnen gebruikt worden voor stamceltransplantaties, bijvoorbeeld bij mensen met leukemie.

Bron: bloedbank Sanquin

Niet op grote schaal

De vrouw bleek in 2013 hiv te hebben en in 2017 werd ook de diagnose leukemie gesteld. Een arts die betrokken was bij de ingreep vertelt aan de Britse krant The Guardian dat de nieuwe behandeling waarschijnlijk niet op grote schaal gaat worden toegepast. Mogelijk zullen zo'n vijftig patiënten per jaar in de VS er baat bij hebben.

Een beenmergtransplantatie is zeer ingrijpend en behoort voor de meeste patiënten niet tot de mogelijkheden.

Lees meer over
AidsHIVWetenschap