Oorlog in Oekraïne

Levchenko: 'Jullie hebben een monster gecreëerd'

Door Patrick Leemans··Aangepast:
© Pro Shots / Jasper RuheLevchenko: 'Jullie hebben een monster gecreëerd'
RTL

Oud-voetballer Evgeniy Levchenko, voorzitter van de Nederlandse spelersvakbond VVCS, heeft op Instagram de Russische aanval op zijn geboorteland Oekraïne scherp en emotioneel veroordeeld. Ook reageert hij fel op het optreden van Europa en Nederland.

"Deze morgen zijn Russische troepen een gecoördineerde militaire operatie gestart in Oekraïne. Eerlijk, ik heb tot het laatst niet geloofd dat een handvol gekken, geleid door één dictator, Oekraïne zou aanvallen onder de valse noemer 'hulp'. Ik ben sprakeloos."

Levchenko liet zich eerder deze week ook al uit, toen Russische militairen alleen nog aan de grens stonden. "Ik probeer alle zwarte scenario's weg te denken. Maar op dit moment worden gewoon officieel Russische troepen gestuurd naar mijn regio, naar Donetsk."

Oud-voetballer Levchenko: 'Verbazing en woede om situatie Oekraïne'
Lees ook

Oud-voetballer Levchenko: 'Verbazing en woede om situatie Oekraïne'

'Wegkijken'

Na de invasie van afgelopen nacht is zijn toon inmiddels anders. "De laatste acht jaar heb ik elke dag gezegd dat er een oorlog in Oekraïne is en dat Nederland en Europa dat moeten begrijpen en klaar moeten staan. Als antwoord haalde Europa de schouders op, keek het weg bleef het stil. De prijs van deze inactiviteit is de dood van onschuldige mensen. Jullie hebben een monster gecreëerd, het vet gemest en nu weten jullie niet wat jullie ermee aan moeten."

De aangekondigde sancties voor Rusland vanuit Europa en Amerika stellen volgens Levchenko niets voor. "Het is een ineffectieve bedekking voor hypocrisie, een window dressing." 

'Bloederige regime'

Levchenko richt zich ten slotte tot de Russische lezers van zijn post: "Wat betreft de Russen. Ik weet dat er veel bekwame mensen zijn onder jullie, maar jullie stilte is een vrijbrief voor dit bloederige regime, voor de systematische uitroeiing van het 'broederlijke volk'. Jullie hebben in stilte de annexatie van De Krim gesteund en het innemen van de Donbass. Waar is jullie moed en gevoel voor waarde? Denk daar eens aan. Willen de Russen een oorlog?"

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Evgeniy LevchenkoOorlog in Oekraïne