EU sluit luchtruim voor Russische vliegtuigen en stuurt wapens naar Oekraïne
Alle landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie sluiten hun luchtruim voor Russische vliegtuigen. Daarnaast zal de EU wapens en munitie sturen naar Oekraïne. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de unie dat dit gebeurt.
Dat zeiden Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, en EU-buitenlandchef Josep Borrell in een toespraak.
Vrijwel alle EU-landen kondigden eerder vandaag al aan dat ze hun luchtruim sluiten voor Russische vliegtuigen. Nu wordt dat dus voor alle EU-landen aangekondigd. "Dat geldt ook voor de privétoestellen van Russische oligarchen", zei Von der Leyen.
Daarnaast gaat de EU wapens en munitie sturen naar Oekraïne. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de unie dat dit gebeurt. Enkele lidstaten van de Europese Unie zijn bereid gevechtsvliegtuigen te leveren aan de Oekraïense strijdkrachten.
De EU trekt ook 500 miljoen euro uit voor militaire hulp aan het Oekraïense leger. Daarvan is 450 miljoen euro bestemd voor wapentuig en munitie, de rest voor 'niet dodelijke' materialen zoals helmen, scherfvesten en EHBO-trommels. De EU gaat verder inventariseren wat het Oekraïense leger nodig heeft en coördineren welk EU-land dat kan en wil leveren, zei Borrell.
Russische staatszenders verbannen
Een andere 'nooit eerder genomen stap' is de verbanning van de Russische staatszenders Russia Today en Sputnik en hun filialen, zegt Von der Leyen. Deze zenders dienen als spreekbuis voor het Kremlin. "Zij zullen hun leugens om Poetins oorlog te rechtvaardigen en verdeeldheid te zaaien in onze unie niet langer kunnen verspreiden."
Ook tegen Belarus, waar Poetin-bondgenoot Aleksandr Loekasjenko president is, worden nieuwe sancties opgelegd. Er komen 'strafmaatregelen voor hun belangrijkste economische sectoren'. Zo mag Belarus geen steenkool, olie en gas, hout, cement, ijzer, staal en tabak meer het land uitvoeren. Goederen die ook militaire doeleinden kunnen dienen, mogen niet meer aan het land worden verkocht. En Belarussen die Rusland helpen bij de oorlog tegen Oekraïne kunnen persoonlijke sancties verwachten.
De invasie van Rusland
In de vroege ochtend van 24 februari kondigde de Russische president Poetin een militaire inval in Oekraïne aan. Al maandenlang bouwde het Russische leger troepen op langs de grenzen van dit land en nu is de oorlog echt begonnen.
Tot 1991 hoorden Rusland en Oekraïne bij de Sovjet-Unie. De landen zijn historisch en cultureel sterk met elkaar verbonden, maar Oekraïne richt zich steeds meer op het Westen en dat accepteert Poetin niet.
Eerder legde Poetin de eis op tafel dat Oekraïne nooit lid mag worden van de NAVO, de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Oekraïne is nu een soort buffer tussen het Westen en het Russische grondgebied en die buffer zou dan wegvallen. De eis van Poetin is afgewezen. Het doel van de huidige aanval is volgens Poetin 'demilitarisatie en denazificatie' en het 'beschermen' van mensen. Er zijn geen aanwijzingen dat Rusland daadwerkelijk bedreigd wordt door het Westen en de oorlog in Oekraïne wordt dan ook sterk veroordeeld.