'Levensgevaarlijk'

Nederlanders willen vechten in Oekraïne: 'Ik ben fit en sterk, nietsdoen is geen optie'

Door Agnes de Goede··Aangepast:
© ANP / Zuma PressNederlanders willen vechten in Oekraïne: 'Ik ben fit en sterk, nietsdoen is geen optie'
RTL

Tientallen Nederlanders zouden zich hebben aangemeld om mee te vechten aan de zijde van de Oekraïners. Ook taxichauffeur Igor uit Beverwijk heeft zich opgegeven: "Ik heb geen vrouw en kinderen en ben fit en sterk. Ik voel me niet goed door de oorlog." Deskundigen waarschuwen: meevechten is voor 'gewone' Nederlanders niet per se strafbaar, maar wel levensgevaarlijk.

Sinds de oproep van president Zelenski, afgelopen zondag, zouden tientallen Nederlanders zich bij de Oekraïense ambassade hebben aangemeld bij het vreemdelingenlegioen. Om mee te vechten, tegen de Russen.

Actuele cijfers wil de Oekraïense ambassade in Den Haag vandaag niet geven blijkt uit navraag, maar het aanmeldformulier staat nog altijd online.

Het is waanzin

Taxichauffeur Igor (47) uit Beverwijk is een van de vrijwilligers die mee wil vechten. "Ik heb mij dinsdag aangemeld via het onlineformulier van de Oekraïense ambassade bij het vreemdelingenlegioen", zegt hij. Igor (zijn volledige naam is bekend bij de redactie) is geboren in Moskou en kwam op zijn zestiende naar Nederland.

"De helft van mijn familie is Oekraïens. Mijn eigen moeder is deels van Oekraïense afkomst. Het is waanzin wat er nu gebeurt, ik schaam mij voor Rusland. Deze hele oorlog is waanzin", zegt de taxichauffeur geëmotioneerd.

Fit en sterk

Na een korte stilte: "Alsof Noord-Holland aangevallen wordt door de rest van Nederland. Mijn grootvader heeft nog gestreden voor Oekraïne, er zijn leven voor gegeven. Hij zou zich omdraaien in zijn graf als hij hoort wat er nu gebeurt."

Igor heeft geen vrouw en kinderen. "Ik voel me sterk en fit. En ik wil iets doen."

Aangekomen in oorlogsgebied

De eerste Nederlanders zijn al gearriveerd in het oorlogsgebied. Zoals Ralf Siren die in Rotterdam woont. Siren heeft Finse roots en is reservist voor het leger in zijn geboorteland. Via Facebook laat hij weten dat hij dinsdag is aangekomen in Oekraïne. Via Warschau kwam hij in Oekraïne terecht. RTL Nieuws benaderde hem via Facebook.

De Rotterdamse Fin schrijft: "Er zijn hier mensen van over de hele wereld. Sommigen hebben gevechtservaring, anderen hebben helemaal geen militaire training." Hij schrijft over wegversperringen met overal controlepunten. "Ik heb een paar keer beschutting gezocht voor raketten, maar die heb ik nooit gezien of gehoord."

Ralf schrijft verder dat, sinds hij zijn ervaringen deelt op sociale media, hij tientallen aanvragen ontvangt van andere potentiële vrijwilligers. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Uiterst gevaarlijk'

Defensieminister Kasja Ollongren raadde eerder deze week Nederlanders af om naar Oekraïne te gaan en mee te vechten. "Het reisadvies van het land is rood. Het is uiterst gevaarlijk”, waarschuwde zij.

Ook andere deskundigen waarschuwen voor het gevaar. Maar het is niet per se verboden. In principe hebben Nederlanders het recht om mee te vechten als zij dat willen, vertelt advocaat Robert Malewicz. "Maar er zijn uitzonderingen. In het Wetboek van Militair Strafrecht staat dat Nederlandse militairen niet in vreemde krijgsdiensten mogen treden zolang zij voor ons actief zijn." Je mag ook niet dienst nemen in een vijandelijk leger in een oorlog waaraan Nederland meedoet.

Ook Nederlandse vrouwen zijn onderweg. Zo schrijft RTV Rijnmond over de 40-jarige Joyce Koster uit Dordrecht. Ze is moeder van twee kinderen en oud-militair. Ze ging ook ooit op missie naar Kosovo.

"Maar die situatie daar is onvergelijkbaar met hoe het nu in Oekraïne is. Als ik beelden zie van 80-jarige bewapende mannen in Oekraïne, die nog meedoen, dan kan ik dat ook", zegt ze in een interview voorafgaand aan haar reis tegen RTV Rijnmond. RTL Nieuws benaderde de oud-militair meerdere keren, maar ze is vandaag onbereikbaar.

Waar ze precies naartoe zou gaan, wist ze niet toen ze RTV Rijnmond sprak.

Niet meedoen

Igor zit nog altijd thuis op de bank in Beverwijk. "Ik wil vechten en kreeg woensdag een bewijs van goed gedrag. Maar donderdag kreeg ik een telefoontje dat ik niet mag vechten omdat ik geen militaire ervaring heb."

Volgens Igor heeft de Oekraïense ambassade de regels strenger gemaakt. "Ze laten nu alleen nog mensen toe met militaire ervaring. Die heb ik niet." Hij snapt het wel, maar het doet ook pijn. "Ik ben kapot van wat er gebeurt. Het is waanzin." 

Lees meer over
Oorlog in Oekraïne