Nieuwe lijn vanuit Belarus

'Oorlog wordt ruiger, want Rusland is door precisiemunitie heen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Oorlog wordt ruiger, want Rusland is door precisiemunitie heen'
RTL

Rusland gebruikt clusterbommen, vacuümbommen en raakt steeds vaker burgerdoelen met de aanvallen. Ook hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk ziet dat het ruiger wordt in Oekraïne. "Dat komt omdat Rusland door zijn precisiemunitie heen is."

Het woord zegt het al. Waar Rusland in de eerste dagen van de oorlog precies uitkiende wat en waar er werd gebombardeerd, zijn het nu steeds vaker de binnensteden die het moeten ontgelden. Zorgwekkend, zegt De Wijk. "Met de precisiemunitie wordt de schade beperkt. Nu wordt het steeds ruiger."

'Nieuwe lijn vanuit Belarus'

Ruiger dus, maar niet sneller. Want volgens De Wijk zit er nog altijd niet al te veel schot in de Russische zaak. Inmiddels is wel de eerste grote stad veroverd: Cherson, in het zuiden. "Maar de lange colonne boven Kiev vordert traag, vanuit Belarus is er nu een nieuwe lijn geopend die de stad vanuit het Westen moet zien aan te pakken. Kiev wordt dus heel langzaam omsingeld."

Van vacuümbom tot de modernste tanks: deze wapens kan Rusland inzetten
Lees ook

Van vacuümbom tot de modernste tanks: deze wapens kan Rusland inzetten

"We weten hoe dat komt", gaat De Wijk verder. "De controle over de krijgsmacht is niet geweldig, de inlichtingen zijn niet goed, het materieel is verouderd en ze zijn met verkeerde veronderstellingen begonnen. De Russen dachten dat veel Oekraïners ze met Russische vlaggetjes zouden opwachten, maar dat is niet gebeurd."

'Inname kerncentrale hoort erbij'

De Russische voortgang gaat dus langzaam, maar vordert wel. Het is volgens De Wijk dus ook niet verrassend dat de Russen de kerncentrales willen innemen, zoals vanmorgen gebeurde in Zaporizja. "Dit hoort erbij. Poetin wil de elektriciteitsvoorziening kunnen controleren, en dus pakt hij deze centrale."

In deze video beelden uit Zaporizja, en een reactie van president Volodimir Zelenski:

Zelenski reageert woedend op beschieten kerncentrale.

De laatste berichten zijn dat president Vladimir Poetin heel Oekraïne in handen wil krijgen. Dat meldde althans de Franse president Emmanuel Macron, die anderhalf uur sprak met Poetin. "Als Macron gelijk heeft, dan hebben we nog wel even te gaan. Dat kan maanden duren."

Weinig vorderingen bij onderhandelingen

De onderhandelingen die gisteren voor de tweede keer plaatsvonden tussen beide landen, zouden misschien kunnen zorgen voor een sneller einde van de oorlog, maar vooralsnog zit er weinig schot in de zaak. Rusland eist de overgave van Oekraïne, en Oekraïne wil dat Rusland zich terugtrekt. Beide onbespreekbaar.

Wat wel lijkt te lukken tijdens de onderhandelingen is veilige zones creëren voor vluchtelingen, zegt De Wijk. "Poetin heeft ook een strategische reden om dat voor elkaar te krijgen, want hij denkt nog steeds dat de vluchtelingenstroom de gevoelige plek is van Europa. Dat blijkt alleen niet zo te zijn, het is tamelijk indrukwekkend wat er nu in de buurlanden van Oekraïne gebeurt."

Lees meer over
Oorlog in OekraïneKernreactorOekraïneRusland