Ook honden en katten in Kiev worden niet vergeten: 20.000 kilo voer uit Nederland
Het was een tocht vol gevaren, maar het is de Nederlandse hulporganisatie House of Animals gelukt om 20.000 kilo honden- en kattenvoer Kiev in te krijgen. In de Oekraïense hoofdstad bevinden zich meerdere dierenasiels die vrijwel geen eten meer hebben. "We zijn enorm blij dat dit is gelukt."
Karen Soeters van House of Animals startte twee weken geleden een inzamelingsactie om de Oekraïense dieren te helpen. De teller staat inmiddels op bijna 300.000 euro, waarmee ze verschillende opvanglocaties in het land kan helpen.
Huisdieren op straat gezet
En dat is hard nodig, vertelt ze. Want hoewel er veel beelden rondgaan van mensen die hun kat of hond meenemen op hun vlucht, weet Soeters dat ook veel dieren worden achtergelaten. "Mensen zijn zo bang. In alle haast en paniek besluiten ze hun dier achter te laten, op straat te zetten, in de hoop dat het goed met hen afloopt. Deze dieren zijn nu aan hun lot overgelaten."
Veel van hen worden - naast de dieren die daar al waren - opgevangen in dierenasiels die nog open zijn. Maar het onderhouden van de dieren wordt steeds moeilijker omdat er vrijwel geen voeding meer te krijgen is in het land. "De situatie is zo heftig. Daarom proberen we vanuit Nederland te helpen waar het kan", vertelt Soeters.
Moeilijk te bereiken
Ze kocht daarom met een deel van het ingezamelde geld ruim 20.000 kilo honden- en kattenvoeding, bedoeld voor de asiels in Kiev waar op dit moment hevig gevochten wordt. "Maar gewoon even langsbrengen gaat natuurlijk niet. De brug naar Kiev is gebombardeerd, alle toegangswegen zijn daarnaast afgesloten. Ik ben dan ook ontzettend blij dat ik zojuist een appje heb gekregen dat een vrachtwagenchauffeur het toch is gelukt om het depot in Kiev te bereiken, met gevaar voor eigen leven."
Het grootste asiel van het land, dat gerund wordt door Alexandra Mezinova, ligt in een buitenwijk van Kiev. Daar worden op dit moment ruim 3000 dieren opgevangen, voornamelijk honden en katten. Soeters, die voor de oorlog nog langsging bij het asiel, hoopt dat deze opvang zo snel mogelijk bevoorraad kan worden nu het depot is bereikt.
"Ik heb zo veel respect voor Alexandra. Ze appte mij aan het begin van de oorlog: 'Als ik de dieren achterlaat, zullen ze sterven van de honger. De dieren hebben geen schuld aan deze situatie maar zijn wel slachtoffer'. Daarom blijft ze, hoe gevaarlijk dat ook is, in Kiev."
Dieren geen prioriteit voor humanitaire organisaties
Volgens Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan de Erasmus Universiteit, is hulp aan dieren geen prioriteit van hulporganisaties. Dat kan volgens Hilhorst ook niet, want dat is niet hun opdracht.
"Als ik zou horen dat Giro555 dieren zouden helpen met ons geld, dan zou ik daar bezwaar tegen hebben. Dat kan niet. Dat zijn echt humanitaire organisaties met een andere mandaat, en daar moeten ze zich aan houden."
Wel begrijpt Hilhorst dat in oorlogstijd veel aandacht gaat naar dieren. Ze refereert hierbij aan orkaan Katrina, die in 2005 over de Verenigde Staten raasde. "Wat je toen zag is dat sommige mensen niet wilden evacueren uit het gebied als hun huisdier niet meekon. Daar is toen ook veel om te doen geweest. Een huisdier kan heel betekenisvol zijn voor mensen." Aandacht voor dieren kan het humanitaire werk dus wel helpen.
"Belangrijk is in ieder geval, dat het vraaggestuurd is", besluit Hilhorst. "Hulp aan dieren en humanitaire hulp kan parallel aan elkaar bestaan. Maar het is ook een groot risico voor de mensen die erbij betrokken zijn. Bijvoorbeeld voor een vrachtwagenchauffeur, die zijn eigen leven riskeert terwijl hij hondenbrokken vervoert."
Op dit moment voorziet Soeters' organisatie ook andere depots in Oekraine van voeding en noodaggregaten. Het uiteindelijke doel is om de dieren naar een veiligere plek te brengen. "Sommige dieren zijn gewond, zij moeten worden verzorgd. Andere dieren zijn enorm gestrest door de geluiden om hen heen. Je hoort beschietingen, bombardementen, dat is heel beangstigend voor dieren. Daarnaast zijn er ook berichten van dierenasiels die zelf zijn gebombardeerd en waarbij veel dieren om het leven zijn gekomen."
'Denk aan dieren bij corridors'
Soeters hoopt dan ook dat als er humanitaire corridors komen, er ook gedacht wordt aan de dieren. "Dierenbeschermingsorganisaties zitten niet vanzelfsprekend aan tafel als er wordt gesproken over humanitaire hulp in een oorlogsgebied. Maar ook de dieren zijn niet veilig, ook zij moeten weg daar. We hopen dat dat niet vergeten wordt."