Weer een hamburgertent of dönerzaken? Kabinet wil rem zetten op fastfood
Om de wildgroei aan hamburger-, pizza- en dönerzaken te stoppen, gaat staatssecretaris Van Ooijen (ChristenUnie) proberen een wet te maken om het aanbod te dempen. De afgelopen jaren nam het aantal fastfoodzaken snel toe. "Er moet echt wat gebeuren, één op de zeven kinderen is nu te zwaar", zegt Van Ooijen. De PVV vindt het betuttelend.
Wethouders van grote steden riepen vorig jaar al om instrumenten om de wildgroei van fastfoodzaken aan te pakken. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Preventie, ChristenUnie) komt daar nu aan tegemoet.
Hij gaat de juridische opties in kaart brengen van een harde rem op vestiging van de ketens en fastfood- en frisdrankverkoop en -reclame op en rond scholen.
'Er moet wat gebeuren'
Er moet echt wat gebeuren, vindt hij. Hij vindt de wildgroei van fastfood 'zorgelijk', vooral rondom scholen. "Eén op de zeven kinderen is nu te zwaar en het gaat de verkeerde kant op. In lagere sociale klassen is zelf een op de drie kinderen te dik", zegt de staatssecretaris.
Ook Marjon Bachra, directeur van JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst), vindt dat er iets moet gebeuren. "We zien een gigantische groei in aanbieders van ongezond eten rondom scholen. Tweederde van de scholen heeft een voedselaanbieder op vijf minuten afstand en vaak gaat het om fastfood", zegt Bachra.
'Gebeurt niet veel'
"We helpen gemeentes, maar we zien dat ze uiteindelijk niet zo veel kunnen. Ze kunnen niet voorkomen dat een pand wordt gekocht door een fastfoodaanbieder. Daar moet echt wat aan gebeuren."
JOGG zet zich in voor het gezonder maken van de omgeving en ziet dit niet als het gouden ei. "Er moet veel meer gebeuren. Anders bestellen kinderen gewoon een pizza", benadrukt de directeur. "We vinden al dat aanbod heel normaal, maar dat is het natuurlijk niet. Het leidt tot overgewicht bij kinderen en ook bij volwassenen. We moeten kijken naar de omgeving van scholen, maar ook naar pretparken en kantines van sportclubs."
Betuttelend
De PVV vindt de maatregel betuttelend. "Kiezen voor gezond of ongezond blijft de eigen verantwoordelijkheid van mensen", zegt Vickie Maeijer. "Preventie en een goede gezondheid zijn belangrijk, de overheid kan daarin ondersteunen en voorlichten. Zodat mensen uiteindelijk zelf een betere keuze kunnen maken en ouders hun kinderen kunnen stimuleren om dat ook te doen."
Staatssecretaris Van Ooijen vindt juist het tegenovergestelde. "Het is geen betutteling. Ik vind dat ouders en kinderen vrij moeten zijn in hun keuze. Maar door de omgeving, waarin zoveel aanbod is van fastfood en er zoveel verleidingen zijn, wordt onze keuze beperkt. Ik sta voor een vrije en gezonde keuze."
Suikertaks
Eerder besloot het kabinet het eetgedrag al meer te beïnvloeden via een suikertaks. Door deze belasting op suiker, gaat de prijs van producten met veel suiker omhoog. De suikerbelasting is niet genoeg, vreest staatssecretaris Van Ooijen. "Je wil die overdaad aan aanbod echt niet. Een hamburger of een broodje döner eten is geen probleem. Maar ik wil niet die enorme aantallen, en ook niet op of te dichtbij scholen."
In welke wettelijke vorm de fastfoodrem er kan komen, wordt dus nog bekeken.