Lijken op straat

Rutte over gruwelbeelden Boetsja: 'Geschokt, we zullen niet rusten'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRutte over gruwelbeelden Boetsja: 'Geschokt, we zullen niet rusten'
RTL

"Geschokt door berichten van afschuwelijke misdaden uit gebieden waar Rusland zich uit terugtrekt." Dat schrijft premier Mark Rutte na het zien van de beelden uit de Oekraïense plaats Boetsja. "Dit moet onderzocht worden en Nederland en onze partners zullen niet rusten tot de daders van oorlogsmisdaden verantwoordelijk zijn gehouden."

Let op: dit artikel bevat schokkend beeld.

Omdat Rusland zich nu op meerdere plaatsen in Oekraïne terugtrekt, komt er steeds meer duidelijkheid over wat voor gruwelijkheden zich hebben afgespeeld. In Boetsja liggen er overal lijken op straat en de burgemeester stelt dat er al 280 lichamen zijn gevonden in massagraven.

Ook Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken, reageert. "De moord op onschuldige Oekraïense burgers in Boetsja is schokkend en ondraaglijk triest. Degenen die verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden zullen ter verantwoording worden geroepen."

'Volkerenmoord'

De Oekraïense regering spreekt van een opzettelijke massaslachting. De burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, heeft het over 'volkerenmoord'.

Gruwelijke beelden uit Boetsja: lijken op straat en in massagraven
Lees ook

Gruwelijke beelden uit Boetsja: lijken op straat en in massagraven

Het is niet te verifiëren hoe de slachtoffers zijn omgekomen en of het allemaal burgers zijn geweest. Rond de plaats, dichtbij Kiev, is vanaf de eerste dag van de Russische aanval hevig gevochten. Rusland heeft nog niet op de beschuldiging gereageerd.

Oorlogsmisdaden

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, wil dat er meer sancties komen tegen Rusland. Net als Rutte is Michel geschokt door de beelden uit Boetsja. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Lizz Truss wil dat de gebeurtenissen in Boetsja als oorlogsmisdaden worden onderzocht en ze zou het Internationaal Strafhof in Den Haag daarbij steunen.

De beelden van lichamen op straat in Boetsja schokken de wereld© AP
De beelden van lichamen op straat in Boetsja schokken de wereld

Robert Habeck, de Duitse vicekanselier en minister van Economische Zaken, spreekt van een 'verschrikkelijke oorlogsmisdaad'. Hij roept op tot nieuwe EU-sancties tegen Rusland. 

'Dit kan niet onbeantwoord blijven'

"Deze verschrikkelijke oorlogsmisdaad kan niet onbeantwoord blijven. Ik denk dat het nodig is de sancties aan te scherpen. Dat is wat we aan het voorbereiden zijn met onze EU-partners", zegt de minister.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De Russen zijn al vaker beschuldigd van oorlogsmisdaden tijdens de inval in Oekraïne.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft 'verscheidene gevallen van schendingen van het oorlogsrecht door Russische strijdkrachten' vastgesteld in door Rusland gecontroleerde regio's zoals Tsjernihiv, Charkov en Kiev. 

'Opzettelijke wreedheid'

"De gevallen die we hebben gedocumenteerd komen neer op onuitsprekelijke, opzettelijke wreedheid en geweld tegen Oekraïense burgers", zegt de regionale directeur van Human Rights Watch Hugh Williamson.

De inwoners zijn blij, maar wat is er nog over van hun stad?
Lees meer over
Oorlog in OekraïneOorlogsmisdadenLink in bioOekraïneRusland