Justitie Rusland wil onderzoek tegen zogenaamd 'nepnieuws' Boetsja
Het Russisch Onderzoekscomité noemt de berichten over moorden op burgers in het Oekraïense stadje Boetsja 'vermoedelijk vals'. Het comité is een procedure gestart tegen verspreiding van de berichten. De chef van deze dienst, Alexander Bastrikin, heeft justitie opgedragen de 'provocatie van de kant van Oekraïne' strafrechtelijk te beoordelen. Moskou bestrijdt dat zijn militairen burgers hebben gedood in Boetsja en de lijken op straat hebben achtergelaten.
Het gerechtelijk onderzoek is niet gelast wegens het internationaal massaal veroordeelde oorlogsmisdrijf, maar wegens de publicatie van de berichten erover. Het is in Rusland verboden het Russische leger in een kwaad daglicht te stellen. De parlementariërs van de Doema namen begin maart een wet aan over het verspreiden van nepnieuws over de daden van Russische militairen in het buitenland. Daarop staat maximaal 15 jaar cel.
Cynische leugens
De Russische procureur-generaal betichtte Kiev van 'cynische leugens', bedoeld om het aanzien van Russische troepen te besmeuren in een 'propagandaoorlog'. Het ministerie van Defensie had de schrijnende beelden uit Boetsja gisteren al bestempeld als 'geënsceneerd'.
Gisteren kwamen er schokkende beelden naar buiten uit de Oekraïense stad Boetsja, waarop te zien was dat de lijken op straat lagen. Boetsja is een voorstad van Kiev. De stad was enige tijd in handen van Russische troepen, maar nadat die de stad weer verlaten hadden, werd duidelijk dat er een bloedbad was aangericht. Er lagen tientallen lijken op straat. Velen waren met gebonden handen van dichtbij geëxecuteerd. In massagraven werden nog eens honderden lichamen gevonden.
Uitgerookt en doodgeschoten
Medewerkers van Human Rights Watch spraken met meerdere ooggetuigen. Zo vertelde een getuige dat een vrouw en een 14-jarig meisje uit een schuilkelder werden uitgerookt en vervolgens doodgeschoten. Andere getuigen zagen hoe vijf mannen gedwongen werden te knielen, waarna ze van dichtbij door het hoofd werden geschoten. Ook waren er meldingen van verkrachtingen door Russische soldaten.
Ook internationaal werd geschokt gereageerd. Premier Rutte sprak van 'afschuwelijke misdaden'. Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, wil dat er meer sancties komen tegen Rusland. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Lizz Truss wil dat de gebeurtenissen in Boetsja als oorlogsmisdaden worden onderzocht en ze zou het Internationaal Strafhof in Den Haag daarbij steunen. Robert Habeck, de Duitse vicekanselier en minister van Economische Zaken, spreekt van een 'verschrikkelijke oorlogsmisdaad'.