Twee gevallen in Nederland

Meldplicht bij apenpokkenvirus, risicovolle contacten krijgen vaccinatie

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMeldplicht bij apenpokkenvirus, risicovolle contacten krijgen vaccinatie
RTL

Het apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat besmettingen of vermoedens daarvan direct moeten worden gemeld, meldt minister Kuipers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Intussen is ook bekend dat bij een tweede persoon in Nederland de ziekte is vastgesteld. 

Het RIVM heeft geadviseerd apenpokken als A-ziekte aan te merken, 'omdat daarmee de ziekte en ook reeds het vermoeden daarvan onverwijld (dus meteen nadat het vermoeden ontstaat) gemeld moet worden'.

Spanje onderzoekt sauna en festival als brandhaarden apenpokken
Lees ook

Spanje onderzoekt sauna en festival als brandhaarden apenpokken

Sneller dan bij corona 

Het is goed dat de apenpokken zijn aangemerkt als A-ziekte, zegt hoogleraar uitbraken van infectieziekten Chantal Bleeker-Rovers. "Nu hebben we meer kansen dan bij covid om het in te dammen. Het gaat om een huidafwijking, dus je ziet het ook sneller."

Het is volgens Bleeker-Rovers een fabel dat alleen mannen die seks met mannen hebben het virus kunnen krijgen. "Iedereen zonder vaccin kan een infectie krijgen. In groep mannen seks met mannen zien we meer gevallen, maar het is niet de enige groep die het kan krijgen." Toch is er volgens haar geen reden voor paniek, al moet wel 'alles op alles' gezet worden om het virus uit te bannen.

In thuisisolatie

Bij een verdenking wordt verzocht in thuisisolatie te gaan. Indien de test uitslag negatief is, kan de isolatie worden opgeheven. Wanneer wel sprake is van apenpokken, moet je in thuisisolatie totdat de huid volledig is genezen. Patiënten worden indien nodig opgenomen in een van de Universitaire Centra 'om de klinische expertise te bundelen'.

De minister meldt in de brief dat het het essentieel is om nieuwe gevallen zo vroeg mogelijk op te sporen, verdachte gevallen te isoleren en maatregelen te nemen bij contacten, om verdere verspreiding te voorkomen.

Geen druk op de zorg

De minister schrijft verder dat er geen druk op de zorg verwacht wordt, verwijzend naar de manier waarop apenpokken overgebracht wordt en de relatief milde klachten bij de meeste mensen.

Risicovolle contacten krijgen vaccinatie

In Nederland is tot 1974 gevaccineerd tegen pokken. Het is te verwachten dat deze vaccinatie, zelfs na al deze tijd, nog bescherming biedt tegen apenpokken. Nederland heeft daarnaast de beschikking over vaccins tegen pokken die bescherming bieden tegen apenpokken.

Hoogrisicocontacten van besmette patiënten die naar voren komen in het bron- en contactonderzoek dat wordt uitgevoerd door de GGD, krijgen een eenmalige vaccinatie aangeboden. Deze werkt het best als het vaccin binnen vier dagen na het risicovolle contact wordt toegediend.

Naast vaccinatie moeten deze contacten in quarantaine en worden ze door de GGD gemonitord. In Europees verband wordt gekeken naar de aanschaf van meer vaccins, niet alle lidstaten hebben de beschikking over vaccins.

Bron: Rijksoverheid

Symptomen

Mensen die het apenpokkenvirus oplopen, kunnen eerst last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Na een paar dagen krijgen ze ook huiduitslag. Binnen een paar weken verdwijnen de symptomen. Verreweg de meeste mensen genezen vanzelf. Het virus kan wel gevaarlijk zijn voor mensen die al een verzwakte weerstand hebben, voor kinderen en voor zwangeren.

In de afgelopen weken was het virus al vastgesteld in België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Zo'n verre verspreiding is voor het apenpokkenvirus ongewoon. Onder de patiënten zijn relatief veel mannen die seks hebben met andere mannen. Door nauw contact tijdens de seks zijn ze mogelijk besmet geraakt.