De grens over voor een goedkope tankbeurt? Check hier of het loont
Om Duitsers te compenseren voor de hoge energierekening, worden per vandaag de accijnzen in Duitsland op brandstof verlaagd. En dat is ook goed nieuws voor een grote groep Nederlandse autobezitters.
Benzine en diesel worden namelijk zoveel goedkoper, dat het ook de moeite waard kan zijn om op en neer te rijden naar Duitsland voor een tankbeurt als je niet in de buurt van de grens woont.
Ruim 50 cent goedkoper dan Nederland
De Duitse regering neemt geen halve maatregelen. De brandstofaccijnzen worden maximaal verlaagd, tot het laagste niveau dat is toegestaan in de Europese Unie. Benzine wordt zo'n 35 cent per liter goedkoper en de prijs van diesel zakt 17 cent.
Een liter benzine kost door de verlaging rond de 1,88. Dat is ruim 50 cent minder dan de huidige adviesprijs in Nederland. En daarmee kan het ook als bijvoorbeeld Utrechtse autobezitter lonen om op en neer te rijden naar het dichtstbijzijnde tankstation in Duitsland.
Op naar Duitsland ja/nee?
Let op als de tool niet werkt op je mobiele telefoon, probeer het dan op een desktop.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
In bovenstaand tooltje bereken je zelf wanneer een retour naar Duitsland voor jouw auto loont. Weet je niet precies wat de tankinhoud en het gemiddelde verbruik van je auto is, check het dan hier.
'Gratis' kilometers
Tank je een gemiddelde Volkswagen Golf (tankinhoud 45 liter, verbruik volgens fabriek 5,3 liter per 100 kilometer) vol met benzine net over de grens in Duitsland, dan krijg je ten opzichte van het gemiddelde Nederlandse tarief 254 'gratis' kilometers.
Met die kilometers zou je zelfs vanuit Utrecht een retour kunnen maken naar het dichtstbijzijnde tankstation in Duitsland, zonder extra geld kwijt te zijn. Houd er wel rekening mee dat een deel van je versgetankte goedkope brandstof opgaat aan de terugreis. Een jerrycan extra meenemen dan maar?
Hoeveel liter benzine mag je in je auto vervoeren?
Als consument mag je brandstof in jerrycans vervoeren in je auto of op een aanhanger. Het moet dan wel om reservebrandstof voor eigen verbruik gaan. In totaal mag je maximaal 240 liter brandstof extra vervoeren, in jerrycans van maximaal 60 liter.
Die jerrycans moeten zo zijn vastgemaakt, dat ze tijdens de rit niet kunnen verschuiven. Ook moet je er alles aan hebben gedaan om te voorkomen dat ze gaan lekken.
En bovenal moet je je afvragen of het verstandig is om zoveel extra brandstof in je auto te vervoeren. Met 240 liter extra brandstof ben je in feite een rijdende bom. Als je een ongeluk krijgt of van weg raakt, kunnen de gevolgen enorm ernstig zijn.
Rijd je een Peugeot 407 op diesel uit 2010, dan moet je aanzienlijk dichter bij de grens wonen om een retourtje tankbeurt te laten lonen. Als het dichtstbijzijnde tankstation in Duitsland verder dan 39 kilometer rijden is, kies je beter voor een alternatief in eigen land.
Met diesel minder aantrekkelijk
Überhaupt is een retourtje naar Duitsland met een dieselauto minder vaak voordelig. Ook voor diesel is de prijs in Duitsland aantrekkelijker, maar de verschillen zijn kleiner dan die voor benzine.