Moord Peter R. de Vries

Vriendin Peter R.: 'Met kille moordenaars in zaal is helse beproeving'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVriendin Peter R.: 'Met kille moordenaars in zaal is helse beproeving'
RTL

In een emotionele toespraak heeft Tahmina Akefi, de verloofde van Peter R. de Vries, de rechtbank toegesproken in de zaak rond diens moord. In haar slachtofferverklaring noemde ze de houding van de verdachten direct na de moord 'huiveringwekkend'. "Dat maakt het leed zoveel erger", zei ze.

Vandaag is de tweede dag van de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de verdachten van de moord. De 22-jarige Delano G. wordt door justitie gezien als de schutter. Kamil E. wordt ervan verdacht dat hij de chauffeur van de vluchtauto was. Tegen de verdachten is levenslang geëist

In ontkenning geleefd

Akefi vertelde de rechtbank dat het verdriet dat zij heeft met geen pen te beschrijven is. Vlak na de moord kon ze niet geloven wat er was gebeurd. Die avond zouden de twee elkaar zien. "Ik heb die dagen vooral in de ontkenning geleefd. Zodanig dat ik dacht: misschien moet ik onze afspraak verplaatsen naar later."

Hoop hield haar op de been. "Maar mijn grootste vrees werd werkelijkheid, ik moest hem laten gaan." Toen hij was overleden, stortte haar wereld in, 'maar de ernst drong niet door'.

Blauwe vinkjes

Het besef dat haar verloofde er niet meer is, komt langzaam binnen. "Een deel van mij staat nog steeds langs de kant van de weg, starend naar mijn telefoon in de hoop dat de vinkjes blauw kleuren."

Vorige week maakten de kinderen van de misdaadverslaggever gebruik van hun spreekrecht. Dochter Kelly sprak op indrukwekkende wijze de verdachten rechtstreeks aan. "Delano, ik kijk naar jou zoals je niet naar mijn vader durfde te kijken toen je hem van achter neerschoot."

Ook de kinderen van Peter R., Kelly en Royce de Vries maakten eerder gebruik van hun spreekrecht.

In appcontact schreef een van de verdachten na de moord dat hij De Vries 'dwars door zijn kk hoofd en lichaam' had geschoten en dat het slachtoffer dood is, 'kk-dood'.

Huiveringwekkende chatberichten

Deze 'huiveringwekkende chatberichten' maken het leed zoveel erger, zei Akefi. "Het is dan ook een helse beproeving om op twee meter afstand van deze kille moordenaars te zitten die een pracht van een mens van het leven hebben beroofd." Een groter contrast is er niet, vertelde ze. "Een man die vocht voor rechtvaardigheid is zoveel onrecht aangedaan."

In haar slachtofferverklaring vertelde Akefi waar haar verloofde de dagen voor de moord mee bezig was: de lancering van de Stichting De Gouden Tip, waarmee hij een doorbraak wilde forceren in de zaak van de onopgeloste moord op Tanja Groen in 1993. "Hij was vastberaden opnieuw een pijnlijke zaak op te lossen. En in deze dagen waren de twee verdachten bezig hem van het leven te beroven."

Geen spoor van berouw

Ze zei niet de illusie te hebben dat de verdachten beseffen hoeveel leed ze hebben veroorzaakt. Ze zei geen spoor van berouw te hebben waargenomen bij 'deze moordenaars'.

Ze is verbijsterd over de houding van de verdachten. "Als je in staat bent iemand op deze manier af te slachten, en daar op zo'n weerzinwekkende manier over praat, dan is al het menselijke gevoel je onbekend."

Levenslang geëist tegen verdachten van moord op Peter R. de Vries
Lees ook

Levenslang geëist tegen verdachten van moord op Peter R. de Vries

'Ontzettend confronterend'

De laatste beelden die ze zag van Peter R., terwijl hij naar zijn auto liep na de uitzending van RTL Boulevard, vond ze 'ontzettend confronterend'. 

Ze vertelde dat Peter R. en zij werkten aan een boek. "Terwijl wij droomden over de toekomst, hadden deze mannen bepaald dat Peter er niet meer mocht zijn."

Vermeende schutter zwijgt

De Vries verliet op 6 juli vorig jaar om 19.26 uur de studio van RTL Boulevard aan de Lange Leidsedwarsstraat en liep richting de parkeergarage verderop in die straat, waar zijn auto stond. In de buurt van de garage werd hij nauwelijks drie minuten later met meerdere kogels neergeschoten.

Negen dagen na de aanslag bezweek hij in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Een motief voor de moord is niet bekend, maar er wordt vermoed dat het te maken heeft met zijn rol als vertrouwenspersoon voor de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

De 22-jarige G. is volgens het Openbaar Ministerie de schutter. Hij heeft tot nu toe gezwegen. E. (36) - verdacht van onder meer het uitvoeren van voorverkenningen - ontkent iedere betrokkenheid.

Lees meer over
Aanslag op Peter R. de VriesLink in bio