Nederland en Duitsland steunen Oekraïne met zwaardere wapens
Nederland en Duitsland gaan samen meer zware wapens aan Oekraïne leveren. Dat hebben de ministers van Defensie van beide landen zojuist bekendgemaakt in Madrid bij de NAVO-top. Eerder gingen twaalf pantserhouwitsers richting Oekraïne. Daar komen er nu nog eens zes bij, waarvan drie uit Nederland.
Oekraïne had om zes extra pantserhouwitsers gevraagd. Die zijn nodig voor de zware strijd tegen de Russen in het oosten van het land. Kiev roept landen al langer op om meer zware wapens te sturen.
Oekraïense militairen zijn de afgelopen weken getraind om het geschut te bedienen. Vorige week maakte het ministerie van Defensie bekend dat de wapensystemen in Oekraïne zijn aangekomen. De extra pantserhouwitsers gaan 'zo snel mogelijk' naar Oekraïne, zegt Ollongren. Ze wijst erop dat de Oekraïners er inmiddels mee vertrouwd zijn en hun eigen collega's kunnen trainen.
Voorraden worden kleiner
Het kabinet zegt door te gaan met het sturen van zware wapens. Daar dringt de Tweede Kamer ook op aan. Maar de voorraden van Defensie beginnen wel te slinken. Daarom wil het ministerie ook wapens gaan kopen om naar Oekraïne te sturen. "Dit voelen we wel", zegt Ollongren. Maar ze gaat niet zover als haar Duitse collega, die zegt dat er niet meer in zit dan dit.
Sinds het begin van de oorlog op 24 februari steunt het kabinet de Oekraïners met wapens. Defensie stuurde onder meer pantservoertuigen, Harpoon-antischeepsraketten, kleine drones, radarapparatuur en munitie.
De NAVO-top in Madrid staat in het teken van de oorlog in Oekraïne. Het gaat om gezamenlijke wapenleveranties, maar ook om het sturen van militairen naar Oost-Europese landen en over het verhogen van de defensiebudgetten.
Omslag
"Dit is echt een omslag sinds het begin van de oorlog", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "De NAVO was de afgelopen jaren zoekende, maar de oorlog in Oekraïne heeft er nieuw leven ingeblazen."
Geen lidstaat twijfelt nog aan het belang van de NAVO, zegt Lambie. "Zelfs Zweden en Finland, jarenlang neutraal, willen nu lid worden. Voor de NAVO is dat strategisch een groot voordeel, gezien de ligging van beide landen."