Eerste prikken bieden nauwelijks nog bescherming, zegt RIVM. Of is dat te stellig?
Mensen die alleen de eerste en tweede prik tegen het coronavirus hebben gekregen, zijn nauwelijks meer beschermd tegen het virus. Dat meldt het RIVM. De vaccineffectiviteit zou na een jaar 0 procent zijn. Een immunoloog plaatst wel wat kanttekeningen bij die conclusie.
Elke Nederlander van 12 jaar en ouder mag zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Van hen heeft 82,7 procent minstens één prik gehad. Zes op de tien mensen hebben ook de boosterprik gekregen.
Dat betekent dat ongeveer een kwart van de mensen alleen een basisdosis van het vaccin hebben gekregen. Bij deze groep is de bescherming weggeëbd, meldt het RIVM. "Deels komt dit door de lange tijd sinds de eerste prikken", meldt een woordvoerder.
Terechte conclusie? Immunoloog Marc Veldhoen plaatst er wat kanttekeningen bij. "Dit is complexe materie." In het grijze kader hieronder lees je er meer over.
Boosterprik
Het RIVM schrijft verder dat mensen die een boosterprik hebben gekregen, nog wel beschermd zijn. De vaccins zijn bij hen 63 procent effectief tegen opname in het ziekenhuis en 74 procent effectief tegen opname op de intensive care. Dat betekent dat de meeste mensen hooguit milde klachten krijgen bij besmetting. Mensen van 60 jaar en ouder en kwetsbare mensen hebben onlangs nog een herhaalprik gekregen. Zij zijn nog beter beschermd.
Immunoloog plaatst kanttekeningen
Immunoloog Marc Veldhoen zou niet zo stellig willen beweren dat de basisvaccins niet meer beschermen tegen ziekenhuisopname. Op verzoek van RTL Nieuws heeft hij naar het RIVM-bericht gekeken.
Geheugencellen
De immunoloog wil een paar zaken benoemen. Zo wijst hij erop dat er veel onderzoeken zijn die erop wijzen dat infecties en vaccinaties zorgen voor goede geheugencellen. "Deze blijven bij een gezond persoon voor vele jaren zo niet de rest van je leven bewaard."
Hoe komt het RIVM er dan bij dat het effect van twee vaccinaties 0 is? Volgens Veldhoen komt dat omdat alleen wordt gekeken naar wie er in het ziekenhuis belandt.
"Zij worden onderzocht en gebruikt als representatief; dit is incorrect. Dit is een kleinere groep mensen dan de groep die in het ziekenhuis belandde voordat er vaccins waren. Ze zijn ook vaak ouder en hebben onderliggende aandoeningen waardoor hun immuniteit minder is. Ze hebben niet of zwak gereageerd op vaccinaties of reageerden wel, maar hebben niet de capaciteit om geheugencellen te maken of lang op te slaan."
Na twee keer of zelfs drie keer vaccineren, belanden deze mensen toch in het ziekenhuis. "Dat betekent niet dat het vaccin niet werkt voor de algemene populatie."
Moeilijk te vergelijken
Daarnaast is er nog een moeilijkheid, en dat erkent het RIVM ook: er zijn veel ongevaccineerden die inmiddels deels beschermd zijn doordat ze een infectie hebben doorgemaakt. "Daardoor is het moeilijk om gevaccineerden met niet-gevaccineerden te vergelijken. De vergelijking zou moeten zijn met een geheel niet geïnfecteerde groep; dat is ondoenlijk."