Wolf in opmars

Debat over wolven in Nederland dreigt in ruzie te ontaarden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockDebat over wolven in Nederland dreigt in ruzie te ontaarden
RTL

De discussie tussen voor- en tegenstanders van de aanwezigheid van de wolf in Nederland, dreigt te ontaarden in een flinke ruzie. De standpunten verharden en op sociale media is veel frustratie, boosheid en onmacht te lezen. Inwoners van het platteland hebben het gevoel dat 'stadse mensen' zich ermee bemoeien en zijn daar boos over.

Dat concluderen onderzoekers, die met 35 betrokken organisaties hebben gesproken over de toekomst van de wolf in Nederland. De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging en het International Fund for Animal Welfare (IFAW) hadden opdracht gegeven tot het onderzoek.

Een blik op Twitter levert inderdaad een vloed aan hashtags over het onderwerp op. Daar zitten 'beschaafde' namen bij zoals #welkomwolf en #nederlandnietwolfwaardig, maar ook minder vriendelijke zoals #wolvenmoord en #wolfverraders.

'Explosief thema'

Beide organisaties zijn ogenschijnlijk tegenpolen, maar proberen samen te voorkomen dat emoties uit de hand gaan lopen. "De aanwezigheid van de wolf is een potentieel explosief thema", aldus Willem Schimmelpenninck van der Oije, directeur van de Jagersvereniging.

Volgens de onderzoekers zijn vrijwel alle 35 organisaties bereid met elkaar in gesprek te gaan over de wolf. Daaronder zijn Het Nationale Park De Hoge Veluwe, een fel tegenstander van de wolf, en FREE Nature en De Faunabescherming, juist grote voorstanders van de wolf in Nederland.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De meerderheid van de organisaties wil de wolf wel in Nederland, maar een aantal groepen stelt strikte voorwaarden. Tot nu toe maken sommige partijen elkaar wel allerlei verwijten, maar gebleken is dat ze nog nooit met elkaar hebben gepraat, stellen de onderzoekers.

Nieuw wolvenplan in najaar

De Jagersvereniging en IFAW willen dat er een dialoog komt onder leiding van een onafhankelijke voorzitter. Die dialoog moet leiden tot breed gedeeld beleid voor de omgang met de wolf.

Polarisatie moet worden voorkomen, vinden de organisaties. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) komt naar verwachting dit najaar namens alle provincies met een nieuw wolvenplan. Het oude dateert uit 2019, toen er nog veel minder wolven in Nederland waren.

In Benelux en Duitsland zitten 159 wolvenroedels
Lees ook

In Benelux en Duitsland zitten 159 wolvenroedels

Lees meer over
International Fund for Animal Welfare (IFAW)JagersverenigingNatuurbeheerWolf