Andere Europese landen

Zelenski: Rusland gebruikt Oekraïne als militaire proeftuin

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© ANPZelenski: Rusland gebruikt Oekraïne als militaire proeftuin
RTL

Volgens de Oekraïne president Volodimir Zelenski gebruiken de Russen zijn land als proeftuin voor latere aanvallen op andere Europese landen. Dat verklaarde hij gisteren in zijn dagelijkse videotoespraak. "Rusland test in Oekraïne alles wat tegen andere Europese landen kan worden gebruikt", zei hij.

"Het begon met gasoorlogen en eindigde met een grootschalige invasie, met raketterreur en verbrande Oekraïense steden", vervolgde Zelenski. Oekraïne moet Rusland ook verslaan zodat andere landen veilig zullen zijn, zei de Oekraïense president. "Hoe sneller dit gebeurt, hoe minder schade en lijden alle Europese families, alle Europese landen zullen ervaren."

'Heel ander niveau'

In zijn toespraak bedankte Zelenski de VS voor een raketsysteem dat onlangs werd geleverd, en vroeg hij om meer luchtverdedigingssystemen. De al gemaakte afspraken met internationale partners voldoen volgens hem niet meer omdat de Russische aanvallen 'een heel andere snelheid en een heel ander niveau van bescherming' vereist.

Inlichtingen naar vijand: collaborateurs binnen Oekraïense veiligheidsdienst
Lees ook

Inlichtingen naar vijand: collaborateurs binnen Oekraïense veiligheidsdienst

Gisteren verklaarde de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Segej Lavrov, dat de Russen van plan zijn om het strijdtoneel te gaan uitbreiden. Momenteel wordt hevig gevochten in de Donbas-regio, maar de Russen hebben ook andere gebieden in het vizier. Dat zei hij tegen persbureau RIA Novosti.

Cherson en Zaporizja 

Officieel lag de focus de afgelopen maanden op de verovering van de Donbas, maar Russische troepen namen toen ook al grondgebied daarbuiten in, met name in Cherson en Zaporizja. Onder meer die twee zuidelijke regio's zijn nu toegevoegd aan de officiële doelen van het Russische leger, zegt Lavrov.

De oorlog in Oekraïne blijft duizenden slachtoffers eisen. Aan Russische kant kwamen ongeveer 15.000 militairen om in Oekraïne, blijkt uit een nieuwe schatting van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Ook zijn nog eens rond de 45.000 Russische soldaten gewond geraakt. 

Flinke verliezen 

President Poetin en zijn regering hebben sinds het begin van de oorlog op 24 februari altijd verklaard dat alles volgens plan verloopt in de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne, maar volgens critici en buitenlandse militaire deskundigen hebben de Russen veel meer soldaten en materieel verloren dan wordt toegegeven. 

Die vermoedens worden nu dus ook ondersteund door de cijfers van de CIA, die daarnaast benadrukt dat ook Oekraïne flinke verliezen heeft geleden als het gaat om militairen. "Zij hebben ook geleden", zegt CIA-directeur William Burns. "Waarschijnlijk minder dan de Russen, maar nog steeds aanzienlijke aantallen." 

Als zoon van een belangrijke Oekraïense politicus zat Vlad maandenlang vast in een Russische gevangenis.
Lees meer over
Volodymyr ZelenskyVladimir PoetinOorlog in Oekraïne